USA

Ny rapport om avstannande ekonomi

Under onsdagskvällen kom ny statistik från USA som visar att den amerikanska ekonomin fortsätter att bromsa in, medan inflationen är på väg upp. Rapporten var den amerikanska centralbankens regionala konjunkturrapport, den så kallade Beige Book.

Den ekonomiska tillväxten i världens största ekonomi växlar ner nu medan priserna på mat och drivmedel och råmaterial är på väg upp, vilket leder till att priserna i försäljningsledet höjs med ökad risk för stigande inflation.

Det pekar fram mot nästa räntebeslut i centralbanken i slutet av april, där förhoppningarna är att räntan sänks för att stimulera ekonomin, men där stigande inflation kan sänka de förhoppningarna.

Råoljepriset nådde en ny toppnivå på över 115 dollar per fat och nybyggnadstakten på villamarknaden föll till den lägsta nivån på 17 år.

Konsumtionen i detaljhandeln bromsar in och nybilsförsäljningen beräknas bli oförändrad eller till och med fallande. En ljusglimt är att turismen till USA ökar i takt med försvagad dollarkurs.

Kommentarerna i USA var pessimistiska och analytikerna försöker se om det kan finnas ljus lite längre fram i år, till hösten eller så.

Och ingen vill uttala R-ordet, alltså R som i recession...

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista