Svenska mjölkproducenter upprörda

Arla ökar sin export till bland annat Kina och Vietnam. Konsumtionen i dessa tillväxtländer ökar kraftigt och lönsamheten ökar. Detta oroar mjölkproducenterna i föreningen Sveriges Mjölkbönder där vice ordförande Jonas Carlgren säger att mjölkbönderna vägras insyn i företagets utlandssatsningar.

– Det efterfrågas alltid, på ägarmöten, mer information kring utlandssatsningar vid Arla.

Vad får ni för svar?

– Undvikande svar.

Sveriges Mjölkbönder med ettusen medlemmar vill veta hur stor vinst Arla gör på de nya marknaderna. De vill ha sin del av mejeriföretagets ökade förtjänst.

Nu befarar de att pengarna i stället går till nya utlandsinvesteringar som de inte har insyn i. Arla ökar till exempel sina satsningar i Kina och exporterar nu även till Vietnam och Algeriet, två nya marknader med snabbt ökande efterfrågan och konsumtion.

– Det vi försöker göra är att bygga lönsamma marknader runtom i världen inom framför allt områden som pulver-, ost- och matfettsprodukter, säger Lars-Åke Hammarström är Arlas Nordenchef.

Arla säger att ersättningen till de svenska mjölkproducenterna ökat med 40 procent sedan i höstas och anser att de därmed fått sin beskärda del av den ökande lönsamheten. Men mjölkbönderna nöjer sig inte med det svaret. De kräver klara besked om utvecklingen på de nya marknaderna. Men Arlas ledning säger nej.

– Generellt sett finns det konkurrensaspekter med att vi ska förse bönderna med väldigt detaljerad ekonomisk information. Det begränsar vår möjlighet till att tillmötesgå med fullständig öppenhet.

Konkurrensen på tillväxtmarknaderna är mycket hård. Arla vill inte att information om svenska marknadsandelar och lönsamhet ska nå konkurrenterna. Men föreningen Sveriges Mjölkbönder accepterar inte den förklaringen.

– Det är enklare om man slipper att bli granskad, säger Jonas Carlgren.

Arla vill sköta sina utlandssatsningar utan granskning, hävdar Jonas Carlgren, vice ordförande för de svenska mjölkbönderna. Tillsammans med sin danska systerorganisation, som har drygt 2 000 medlemmar, kritiserar de det kooperativa mejeriföretaget Arla för bristande öppenhet och kräver förändring.

– Det är klart att en modernisering av de kooperativa lantbruksföretagen vore på sin plats.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".