UNHCR

Inga asylsökande till Grekland

FN:s flyktingorgan, UNHCR, avråder nu EU-länder från att skicka tillbaka asylsökande till Grekland. Villkoren för flyktingarna är för dåliga och de får inte tillgång till advokat och tolk i asylprocessen.

Men det är inte säkert att Migrationsverket rättar sig efter UNHCR:s rekommendation.

– Den är ett informationsmaterial bland flera och det är ju många som pekar i en riktning i att de som vi skickar tillbaka till Grekland inte får en behandling som är i överensstämmelse med vad vi förväntar oss i Dublinsammanhanget, säger Eugene Palmér, verksamhetschef för asylprövningar på Migrationsverket.

Det var i höstas som en rapport kom från människorättsorganisationer om att grekisk polis systematiskt misshandlade och till och med torterade flyktingar, inte minst irakier, som sökte sig till Grekland. Flyktingarnas gummibåtar sänktes och i häkten utsattes de för skenavrättningar och elchocker, stod det i rapporten.

Enligt Dublinförordningen ska EU-länder som Sverige skicka tillbaka flyktingar till det EU-land där de först sökt asyl för att deras fall ska prövas där. Förra året skickade Sverige tillbaks närmare 900 flyktingar till Grekland, de flesta irakier.

Men nu sätter FN:s flyktingorgan UNHCR ner foten och säger att asylsökande inte garanteras hjälp av vare sig tolk eller advokat och att de inte får en rättssäker prövning av sitt ärende i Grekland. Det är en avgörande fråga för Eugene Palmér.

– Det är den relevanta frågan i det här sammanhanget och där har vi inte entydigt med informationer.

Men efter uppgifterna om villkoren för asylsökande i Grekland stoppades en irakisk mans avvisning till Grekland av Migrationsdomstolen i Malmö i mars. Men Migrationsverket tyckte att den domen var konstig och har överklagat till Migrationsöverdomstolen.

– Om de säger att vi inte ska återsända människor till Grekland enligt Dublinförordningen så är det självklart att vi följer deras utslag intill dess funderar vi på om man ska ändra åsikt.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".