Japanska valfångsfartyg.

Svensk kritik mot Japans valfångst

Kritiken fortsätter mot Japans valfångst. Miljöminister Andreas Carlgren, på besök i Tokyo tog upp frågan med sina japanska värdar. Carlgren ser inte valfångsten i sig som något problem, men han tycker att Japan fångar för många valar.

Ett efter ett lämnar nu de japanska valfångstfartygen vattnen runt Antarktis. Årets valfångst är över. Om det var omvärldens protester eller gummibåtarna från Greenpeace som störde jakten ska vi låta vara osagt, men helt klart är att antalet valar som fångades blev betydligt färre än dem 1 000, främst vikvalar, som det talades om i höstas.

Miljöminister Andreas Carlgren tycker ändå att Japan fångar för många valar.

– Japan har en alldeles för stor valfångst för att motsvara det som vetenskapen har visat är nödvändigt för att förena det med ett hållbart nyttjande och bevarande.

Japan har under flera år pläderat för att återuppta kommersiell valfångst. Bestånden har enligt japanska forskare återhämtat sig tillräckligt för att klara av en årlig jakt. Sverige, i form av miljöminister Andreas Carlgren tycker att en viss jakt bör tillåtas. Men om det rör sig om fem, tio eller 500 valar vill Carlgren inte gå in på.

– Jag står inte och argumenterar om den enskilda siffran utan om principen, säger Andreas Carlgren.

Men om du gör en skattning, är det en halvering vi talar om eller en tredjedel?

– Det är en väsentlig minskning, säger Andreas Carlgren.

Jon Thunqvist
jon.thunqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista