Få krav på sjukintyg från första dagen

Det blev ingen rusning till Sveriges vårdcentraler efter att det har blivit tillåtet för alla företag att kräva sjukintyg vid första sjukdagen. Lagen som började gälla efter nyår mötte stark kritik, inte minst från vården som oroade sig för ett onödigt merabete för läkare.

– Ja, nu har det ju gått snart fyra månader och vi från centrala distriktsläkarföreningen har inte hört att det har blivit någon stor belastning, säger Benny Ståhlberg som är ordförande i Svenska distriktsläkarföreningen.

Det verkar inte som om den nya lagen har inneburit någon ytterligare belastning för sjukvården. Redan innan lagen kom så hade vissa företag enligt kollektivavtal rätt att kräva sjukintyg första dagen. På Benny Ståhlberg låter det som att det är ungefär desamma som vill ha intyg i dag.

Ylva Johansson är socialdemokraternas sjukvårdspolitiska talesman och hon har varit mycket kritisk till lagen innan den trädde i kraft. Det faktum att lagen inte har utnyttjats av arbetsgivarna förändrar inte hennes ståndpunkt.

– Det är ju jättebra och det visar ju att arbetsgivarna är mycket klokare än den här regeringen. Jag tror att de flesta arbetsgivare inser att det är oklokt att tvinga ut människor med vanliga enkla sjukdomar till vårdcentralen första dagen.

– Det är bättre att man stannar hemma och kurerar sig så att man snabbt kan komma tillbaka till jobbet. Så att jag tror att arbetsgivarna är klokare än regeringen, säger Ylva Johansson.

Flera fackförbund har också varit kritiska till den nya lagen och bland annat så tycker man på LO att den representerar ett synsätt där alla anställda är potentiella fuskare och att den ger oseriösa arbetsgivare utan kollektivavtal möjligheten att skrämma sina anställda från att vara hemma när de är sjuka.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson har varit med och drivit igenom lagen. Enligt henne var den bara tänkt att utnyttjas av företagen i enstaka fall för att ge arbetsgivaren möjlighet att hjälpa anställda som mår dåligt. Hon tycker att lagen är formulerad så att den inte kan missbrukas.

– Det står väldigt tydligt i lagen att det är särskilda skäl vid upprepad korttidsfrånvaro och att arbetsgivaren då ska, när man begär ett intyg från läkare, att det ska vara en skriftlig begäran och där ska framgå motivet.

– Det här visar ju bara, att inte det används så mycket, att inte vårdcentralerna blir nerringda, att inte läkaren blir överhopad med intyg, det visar ju bara att arbetsmarknadens parter och arbetsgivarna använder detta på ett rätt och riktigt sätt. Det såg vi redan i kollektivavtalet och det ser vi nu också och därför tycker jag att det visar att lagen fungerar, säger Cristina Husmark Pehrson.

Emma Eneström
emma.enestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".