Studenter satsar på kärnkraftskarriär

Intresset ökar för att läsa kurser som leder till en karriär inom kärnkraftindustrin. Allt fler studenter väljer att läsa kurser i kärnteknik och kärnfysik. Både KTH, Uppsala universitet och Chalmers i Göteborg vittnar om en markant ökning av antalet studenter de senaste åren.

21-årige Staffan Qvist är glad över de nya mer positiva tongångarna om kärnkraften, mot bakgrund av klimathotet. Han blir civilingenjör om två år.

– Förhoppningsvis så har den svenska opinionen fått genomslag och vi har börjat satsa på att uppgradera och bygga nya kärnkraftverk eller planera för att bygga nya kärnkraftverk i alla fall i Sverige.

– Så förhoppningsvis så jobbar jag med det i Sverige och om inte det, så jobbar jag utomlands antagligen, säger Staffan Qvist.

Han föddes samma år som kärnkraftsolyckan i Tjernobyl ägde rum 1986. Han studerar på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, KTH. Där vittnar ledningen om en lavinartad ökning av antalet studenter på kurser som har anknytning till kärnkraftsteknologin.

Samma sak händer på Chalmers i Göteborg och vid Uppsala universitet. För att möta behovet har de tre högskolorna nyligen startat enhetliga program. Ane Håkansson är docent i kärnfysik i Uppsala.

– När vi började införa kärnteknikkurser på grundutbildningarna här för ett antal år sedan då, så var det ett fåtal studenter som började lösa de kurserna och i dagsläget så är det runt 100 studenter som följer kurser inom kärnteknik varje år. säger Ane Håkansson.

Enligt Håkansson beror ökningen främst på tre faktorer; klimatfrågan, industrins behov och en ny generation svenskar.

– Det finns också en ny generation studenter som inte har någon folkomröstning bakom sig, säger Ane Håkansson.

Mahdi Maaouia jobbar med sitt examensarbete på KTH. Om ett halvår hoppas han vara anställd på ett kärnkraftverk. Han föddes 1982, två år efter folkomröstningen.

– Man hör mycket prat om att det är fler jobb här och var och folk har lätt att hitta examensarbeten.

Hur ser det ut för dig? En framtid här i Sverige inom kärnkraft?

– Ja, det ser jag verkligen. Speciellt nu de här åren så är det mycket igång med kärnkraft, bland annat med effektuppgraderingar och stora pensionsavgångar. Så det gör ju att jag hoppas. Ja, det ser ljust ut som nybliven student.

Är du inte orolig ändå? Det finns ett beslut om avveckling.

– Jag tror inte att de kommer att hitta några vettiga alternativ. Om de väl skulle lyckas med fusion om en 30, 40 år får jag väl utbilda om mig till det. Men hittills är det inga hot mot kärnkraften, säger Mahdi Maaouia.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".