Mer detaljerade bilder ska visa förändringar. Foto: Scanpix.
Ny databas

Satellitbilder visar hur Sverige förändras

Snart öppnar Lantmäteriverket en ny databas med satellitbilder tagna över hela landet på en detaljerad nivå under en 40-årsperiod. Databasen kommer att vara både kostnadsfri och öppen för alla att använda.

Mats Halling som är stabschef på Lantmäteriverket tror att bilderna kommer att ge en tankeväckande bild av hur landet och miljön har förändrats genom åren.

– Hur har skogsmarken förändrats? Har det skett förändringar i havsytan? Har tätorterna brett ut sig mycket mer än vad man kanske tror när man kanske inte har sett det förut? Det kan nog leda en och annan till eftertanke.

I mitten av maj öppnar S-access som är en databas med satellitbilder som tagits med jämna mellanrum under en 40-årsperiod över hela Sverige. De första bilderna är från 1970-talet och de följs av 1980-talet och millennieskiftet. Från 2007 så är tanken sedan att det ska finnas bilddokumentation från varje år framöver.

Satellitbilderna är tänkta att ge en heltäckande bild över hela landet, ända ner på en detaljerad nivå.

– Så att man kan dels titta på hur det ser ut men framför allt kunna upptäcka förändringar i landskapet. Jämför man då olika årliga teckningar så kan man se vilka förändringar som har åstadkommits i landskapet, hyggen, utdikningar. Vilka samhällen har vuxit, vilka vägar finns det, vad är det för andra mänskliga yttringar som har skett under de här snart 40 åren? säger Mats Halling.

Databasprojektet har Lantmäteriverket tagit fram i samarbete med bland andra Rymdstyrelsen och Naturvårdsverket. Tanken är att alla bilder på S-access ska var både kostnadsfria och öppna för alla som är intresserade.

– Dels är det de traditionella proffsen men de har alltid använt satellitdata egentligen. De kan det här. Men nu kan vi också sprida det till intresserad allmänhet, till kommuner, till andra nyfikna användare som kan börja se möjligheterna med satellitbilder, säger Mats Halling.

Det innebär att man alltså med egna ögon kan se hur till exempel miljön har förändrats i ett visst område.

– Det kan vara försurning. Det kan vara förändringar i havsytan. Det kan vara uppgrundningar och sådant som man verkligen ser på satellitbilderna och kan se att det händer för det behövs ju ibland lite långa tidsserier för att se detta, säger Mats Halling.

Anna Eriksson, Jönköping
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".