Påvens arenamässa. Foto: Susan Walsh/Scanpix.
USA-besöket

Påven körde ärevarv på baseballarena

Påven Benedictus den sextonde höll mässa på den stora baseballarenan i Washington i USA på torsdagen inför 46 000 åskådare.

Benedictus den sextondes första officiella besök i USA har väckt enorm uppmärksamhet och den nya stora baseballarenan i Washington var fullsatt. Påven gjorde entré i sin påvemobil och körde runt ett ärevarv på stadion under publikens jubel, innan han inledde mässan.

Inför den utsålda arenan sa påven bland annat att han kände skam över pedofilskandalen som avslöjades inom den amerikanska katolska kyrkan för några år sedan.

– Ord räcker inte till för att beskriva den smärta som pedofilövergreppen har skapat, sa påven. Han uppmanade präster och biskopar att göra allt för att se till att inga övergrepp ska ske i framtiden.

Katoliker från hela USA hade rest till Washington på torsdagen, bland dem Les Gallapo från West Virginia.

– Det är fantastiskt att påven är så frispråkig, tyckte Les Gallapo och hans fru Susan sa att det var ovanligt men stämningsfullt att fira mässa på en baseballarena.

– Det visar att Kristus finns överallt, sa hon.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".