Ja till Vattenfalls kolkraftverk i Hamburg

Det blev inget grönt veto mot Vattenfalls bygge av ett kolkraftverk i Hamburg. Det står klart sedan kristdemokrater och Gröna för första gången i ett tyskt delstatsparlament på torsdagskvällen lade fram ett gemensamt regeringsprogram för de kommande fyra åren i Hamburg.

Tillståndsprocessen för Vattenfalls stenkolkraftverk kommer att fortsätta, heter det i regeringsförklaringen. Sabine Neumann, företrädare för Vattenfall Europe är nöjd.

– Vi väntade oss inget annat. Och vi tror att vi kommer att klara statens villkor för ett slutligt byggtillstånd, säger Sabine Neumann. Den förra Hamburgregeringen, med enbart kristdemokrater, gav Vattenfall preliminärt byggtillstånd redan i höstas.

Men eftersom De Gröna varit emot bygget, var det fram till på torsdagskvällen osäkert om bygget skulle kunna fortsätta. Nu kan alltså Vattenfall gå vidare i sin planering av stenkolkraftverket, som ska kosta över 20 miljarder svenska kronor.

Men risken ökar ändå för bolaget. För det nya styret i Hamburg säger sig nu vilja ha ytterligare ett storkraftverk, där anbud ska tas in och där också Hamburgs stora fjärrvärmenät ska ingå. Troligen syftar politikerna här på ett naturgaseldat kraftverk.

I dag är det Vattenfall som driver Hamburgs fjärrvärmenät. I företagets plan ingår att det nya stenkolskraftverket från 2012 ska försörja nätet med värme. Nu får Vattenfall räkna med att en konkurrent kan dyka upp som kan få överta de lönsamma fjärrvärmeleveranserna i Hamburg i framtiden.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".