Georgien vill ha FN:s hjälp mot Ryssland

Georgien begär internationell hjälp i konflikten om de två utbrytardelrepublikerna Abchasien och Sydossetien. Rysslands nya samarbetsavtal med de två områdena ses som en smygannektering. Utbrytarrepublikernas ledare rapporterar ökad militär närvaro vid gränserna.

Ryska utrikesdepartementets nyhet att samarbetet ska stärkas mellan Ryssland och separatistregeringarna i Sydossetien och Abchasien fick mycket stort utrymme i rysk tv.

En majoritet av invånarna i de båda områdena har idag ryska pass och är medborgare i Ryssland. Det anges som motiv för närmandet.

Men i Georgien ses detta som en de facto annektering av de två områdena, som bröt sig loss från Georgien efter ett kort men blodigt krig i början av 90-talet.

Oron för att konflikten nu åter ska bli väpnad och blodig är stor både i områdena och internationellt. Nato:s generalsekreterare har varnat för konsekvenserna av det ryska agerandet. De två utbrytardelrepublikernas presidenter påstår att det pågår en militär upptrappning från georgisk sida vid gränserna. Det förnekas i Tbilisi.

Georgiens president har krävt extrainkallat säkerhetsråd i FN för att få Ryssland att ändra sig. Också en del av den georgiska oppositionen har kritiserat Rysslands agerande. Ryssland anklagas för att bryta mot georgisk suveränitet.

President Vladimir Putin gav ordern om att godkänna vissa dokument från separatisterna, att upprätta handels- och juridiska förbindelser med de två utbrytardelrepublikerna. En del ser detta som en följd av att Georgien vill gå med i Nato.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".