Sigmar Gabriel
BUSHS MILJÖUTSPEL

Tysk minister: Neandertal-uttalande

Kritiken mot den amerikanske presidenten George Bushs klimatutspel på onsdagen är skarp. Hårdaste uttalandet kommer från tyske miljöministern Sigmar Gabriel, som kallar utspelet ett ”neandertaluttalande”.

USA ligger tillsammans med Kina i toppen vad gäller utsläpp av växthusgaser, och den amerikanska regeringen har hittills inte velat binda sig för begränsningar av utsläppen som kan innebära ett hinder för ekonomisk tillväxt.

Men trots att president Bush nu sätter upp ett mål som ska hejda de amerikanska utsläppen så menar många att ambitionerna är allt för lågt satta.

President Bush vill att de amerikanska utsläppen ska få fortsätta öka ända till 2025. Först efter det blir det stopp.

Längst i sin kritik går Tysklands miljöminister Sigmar Gabriel. I ett pressmeddelande kallar han president Bushs klimatutspel för ett neandertal-uttalande.

– Det går inte att hejda klimatförändringarna utan att industriländernas utsläpp minskar, anser Gabriel och den tyska ministern skriver att president Bush inte är någon ledare utan en förlorare när det gäller klimatfrågorna.

Även EU-kommissionen varnar att presidentens mål är för lite. Miljökommissionären Stavros Dimas sa att det här inte bidrar till att hejda klimatförändringarna.

– Tiden håller på att rinna ut, sa miljökommissionären och han uppmanade USA att tänka till ännu en gång.

Vid ett miljömöte i Paris på torsdagen gick den sydafrikanska miljöministern Martinus van Schalkwyk i taket.

– Det finns inte en chans att vi kan gå med på det här. I praktiken innebär det att USA vill att utvecklingsländerna som redan bär en tung börda av fattigdom ska betala för vad USA och de industrialiserade länderna har orsakat under de senaste 150 åren, sa van Schalkwyk.

Vita huset reagerade med att mana till besinning och kallade reaktionerna för alltför hetlevrade. En talesman för Vita huset menade att kritikerna bara är ute efter att plocka kortsiktiga, retoriska poäng.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".