Poliser ska stoppa ungas terrorintresse

I Storbritannien satsar regeringen ytterligare pengar på att försöka förhindra fler terrordåd. 300 extra poliser ska snart börja arbeta både för att avslöja planer på attentat och för att försöka motverka att unga blir intresserade av att begå den här sortens brott.

– Vi kan inte lösa det här genom att bara gripa människor, vi måste förhindra att människor blir terrorister från början, säger den brittiska inrikesministern Jacqui Smith.

Regeringen avsätter nu ytterligare drygt 130 miljoner kronor, pengar som ska gå till 300 nya poliser som är inriktade på terrorrelaterad brottslighet. Och det tycks behövas, för enligt inrikesministern så ökar antalet avslöjade sammansvärjningar.

Just nu undersöker polisen drygt 30 olika planer på terrordåd. Så många som 22 000 personer uppges vara övervakade i Storbritannien med anledning av detta.

Det de nya poliserna ska göra är naturligtvis att försöka stoppa att sådana här planer sätts i verket, men också att arbeta ute i skolor och moskéer, även på fängelser och med olika organisationer. Syftet är att förhindra att framförallt unga muslimer dras in i nätverk som sysslar med terrorverksamhet.

Den brittiska regeringen vill också förlänga den tid som terrormisstänkta kan sitta gripna, utan att eventuellt åtal väcks. Idag går tidsgränsen vid 28 dagar, regeringen vill förlänga till 42, men det är en högst kontroversiell fråga.

Diskussionerna förs samtidigt som flera terrorrättegångar pågår. Den mest uppmärksammade gäller åtta britter med utländsk bakgrund, åtalade misstänkta för att ha planerat att spränga flygplan i luften mellan Storbritannien och USA. Hade detta skett i augusti 2006 så hade uppemot 1 500 människor dödats, enligt åklagaren i det pågående målet.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".