Franska analytiker kritiska till Teliaköp

Det franska telecomföretaget France Telecom medger nu sitt intresse för att köpa upp Telia Sonera, men understryker att några förhandlingar har inte inletts ännu. Denna bekräftelse har redan skakat om aktien i France Telecom rejält.

Aktieägarna i France Telecom tycks inte gilla idén att satsa på svensk-finska Telia Sonera.

Aktiekursen i det franska företaget har rasat med över 10 procent sedan i onsdags, då tidningen Le Figaro kom med avslöjandet att ett avtal var att vänta de kommande veckorna.

För att dämpa ryktena och spekulationerna har France Telecom erkänt att intresse föreligger, men avvisat att förhandlingar pågår.

Att köpet skulle kunna ske genom utbyte av aktier innebär en finansiell risk, som aktieägarna inte verkar vilja ta.

France Telecoms finansdirektör Gervais Pelissier har därför understrukit att ett eventuellt köp skulle betalas dels kontant, dels leda till en skuld.

Han betonar också att de två företagen skulle komplettera varandra, vilket analytiker ifrågasätter. Telia Sonera är starkt inom mobiltelefoni och France Telecom inom fiberoptik.

Det franska företaget stod för några år sedan på konkursens brant efter tunga uppköp av brittiska Orange och ett tyskt telekomföretag.

Analytiker varnar för nya finansiella problem vid en allians med Telia Sonera.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".