Dåligt med säkerheten.

Vanligt med kortbedrägerier vid nätpoker

Bara i Stockholm kommer det in flera anmälningar om dagen om att pengar förts från betalkort till pokersajter, utan kortinnehavarens vetskap. Men det är något som spelbolagen talar tyst om och marknadsföringen av spelen är rätt kraftig.

– Jag kan tänka mig att det finns många som vill tala tyst om det, men jag upplever inte att vi har gjort det, säger Andreas Jansson, informationschef på Svenska Spel.

Hur ofta händer det att ni polisanmäler bedrägerier i samband med nätpoker?

– Det kan jag inte svara på på rak arm. Det vet jag inte, jag har inte den uppgiften.

Andreas Jansson vill först inte ta fram de uppgifterna heller, han säger att det är känsligt. När han fått tänka efter en stund ändrar han sig och kollar upp saken.

2007 hade Svenska Spel 55 fall av reklamationer av den här typen.

Stig Sandgren är bedrägerisamordnare i Stockholm och bara i hans område kommer det in flera anmälningar om dagen där en bedragare har spelat på någon annans kortnummer. Han menar att det är för lätt att registrera ett spelkonto i någon annans namn.

– Att komma i gång med att spela poker. Hämta ett gratis pokerprogram, skapa ett eget konto och verifiera. Det är alltså väldigt lätt att komma i gång med detta. Det finns ingen säkerhet runt i kring att jag inte öppnar det här i någon annan persons namn eller liknande, allting kan vara fiktivt. Lite läskigt.

Det mest uppmärksammade fallet där man tjänat pengar på nätpokerbedrägerier rör tre personer i Storbritannien som sitter dömda för terrorbrott. Männen upptäcktes via mobiltelefonen på den svensk som sitter dömd för terroristbrott i Bosnien.

De tre männen använde 130 stulna kontokortsnummer på över 40 olika spelsajter och förde över vinster till konton de hade tillgång till.

Sedan dess har spelbolagen utvecklat övervakningen av spelen för att upptäcka när någon förlorar pengar med flit, så kallad chipdumping. Men även om spelbolagen förlorar pengar på bedrägerierna så tjänar de mer på att folk inte är rädda för att spela.

– Marknadsföringen är rätt kraftig för att de tjänar pengar på det här. Det är stora pengar, säger Stig Sandgren.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".