S vill ge mer stöd till fordonsforskningen

En halv miljard per år vill socialdemokraterna satsa på stöd till forskning om biltillverkning.

Bilindustrin är viktig för Sverige och sysselsätter cirka 140 000 personer och ett forskningsstöd lockar de stora biltillverkarna att satsa på svensk tillverkning Det säger Thomas Östros som är ekonomisk talesman för socialdemokraterna.

– Regeringen har varit fullständigt passiv, industrin har inte fått några besked trots att de begärt det i över ett halvår. Jag tycker det är väldigt dåligt när det är en sådan viktig framtidsbransch.

– Vi ger inte bara besked om att forskningsprogrammen ska fortsätta, vi är beredda att kraftigt öka resurserna till de forskningsprogrammen för vi tror att fordonsindustrin kommer att vara viktig även i framtiden. 

I socialdemokraternas budgetmotion som läggs den 29 april finns satsningen på stöd till bilforskning på en halv miljard kronor per år. Forskningen har hittills haft stöd med cirka 300 miljoner per år under fem år och väntar nu på besked om hur det blir nästa femårsperiod säger Östros.

Det är dåligt för de stora biltillverkarna Saab som tillhör General Motors, och Volvo personvagnar som tillhör Ford och Scania som styrs av Volkswagenkoncernen.

Tekniska högskolorna Chalmers och KTH är också beroende av att staten ger stöd säger Thomas Östros och det är risk att många forskare tvingas överge forskning om bland annat bilars säkerhet och miljö om stödet dras in.

– En mycket negativ signal till de internationella koncerner som idag stora delar av svensk fordonsindustri tillhör. Jag har sett i praktiken vad det betyder när vi satsar på vår fordonsindustri, i de stora koncernerna GM och Ford, dessutom skulle hundratalet doktorander behöva sägas upp. 

Men blir det inte som ett stöd för de internationella koncernerna? 

– Nä, det blir inte det för det här är ett etablerat arbetssätt inom den europeiska unionen, säger Thomas Östros, ekonomisk talesman för socialdemokraterna. 

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".