Ingen nattrafik till Rinkeby och Tensta

I Stockholmsförorterna Rinkeby och Tensta kommer bussarna att ta en omväg i helgen och köra förbi vissa hållplatser nattetid och tunnelbanestationerna stänger vissa ingångar. Orsaken är att skadegörelse och hot mot SL:s personal har trappats upp på nytt.

– Man har med olika tillhyggen till exempel jagat våra ordningsvakter. Man utför hot mot personalen och man slår bilar och bussar. Normalt sett kan vi inte köra in med ordningsvaktsbilar i området utan att de blir sönderslagna. Till och med polisens fordon blir angripna och sönderslagna, så det är en situation som är fullständigt oacceptabel, säger Johan Hedenfalk, säkerhetschef vid SL, Storstockholms lokaltrafik.

Det har varit störningar tidigare mot lokaltrafiken kring Rinkeby och Tensta. Vid årsskiftet stängdes trafiken tillfälligt av helt efter sabotage och SL, politiker, polisen och frivilligorganisationer har samarbetat mot buset.

Det har delvis hjälpt, men sedan i januari har busstrafiken ändå stoppats tillfälligt ett 30-tal gånger. I veckan jagade ett ungdomsgäng SL:s anlitade väktare med stenar och bussar får stenar kastade mot sig från viadukter.

SL ser nu ingen utväg annat än att inskränka trafiken under kvällar och nätter, vilket drabbar de drygt 25 000 invånarna i området.

Bussarna kommer att köra omvägar och slopa vissa hållplatser och tunnelbanan stänger vissa ingångar på stationerna i Tensta och Rinkeby.

– Det är ju det som är det tragiska. Här som på så många andra ställen är det ju inte befolkningen som helhet som uppror utan det är ett begränsat antal personer som gör detta.

Ungdomarna är från tolvårsåldern och uppåt och framförallt pojkar. Stadsdelsnämndens ordförande Ann-Katrin Åslund säger till Ekot att de nu ska försöka identifiera dem som leder sabotagen.

Samtidigt handlar det om att erbjuda dem en vettig fritid och att få fler vuxna att engagera sig.

Extra vakter och bemanning har kostat SL flera miljoner kronor och SL har skrivit till länspolischefen och begärt mer polisresurser till Rinkeby och Tensta.

Duncan Santriga som bor i Tensta tror att en orsak till sabotagen är bristen på vettig fritid för många yngre.

– De kanske borde satsa lite mer på ungdomarna. Ge dem fler alternativ och motivera dem till att börja med olika sporter och så i stället för att bara gå runt här på kvällarna och inte göra ett skit. Det är ganska onödigt.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".