Kontrollrummet i reaktor tre i kärnkraftverket Forsmark.

Lärarbrist inom kärnteknik

Fler och fler studenter vill göra karriär inom kärnkraftsindustrin, det har Ekot berättat tidigare, men samtidigt har högskolorna allt svårare att rekrytera lärare. Det beror på att kärnkraftsforskningen låg nere i 20 år efter folkomröstningen 1980.

– Det finns egentligen för få lärare med rätt kompetens, det har ju skett en eftersläpning att man under 80- och 90-talen har dragit ner för mycket inom forskning vad gäller kärnteknik. Vi ser det när vi besätter nya tjänster att vi skulle gärna vilja se fler sökande än vad vi har i dag, säger Ramon Wyss professor i kärnfysik vid KTH.

En av tre anställda på svenska kärnkraftverk går i pension inom tio år. Därför har industrin stor glädje av att allt fler studenter läser kärnteknik. Någon måste ju ta över driften av anläggningarna. Men bristen på lärare kan alltså bromsa utvecklingen.

Uppsala universitet har lika svårt som KTH att rekrytera lärare. Docenten Ane Håkansson ser också folkomröstningen 1980 som orsaken till lärarbristen. Då stannade statens investeringar i kärnkraften av. Bland annat ströps anslagen till forskning.

– Det är ju så här när det gäller kärnteknik så har det varit ett ämnesområde som har legat i träda under rätt många år, främst beroende på politiska beslut, säger Ane Håkansson.

– Det har inte varit lätt att hitta finansiering för varken projekt eller undervisning på det här området från statsmakterna. Industrin har naturligtvis begränsad kapacitet hur mycket finansiellt stöd man kan peta in i högskolorna.

– Vi har idag ett stort intresse från studenter, alldeles för få lärare och uppenbarligen har vi för liten statsfinansiering för den här verksamheten, så visst finns det ett glapp, säger docent Ane Håkansson.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".