Fler aborter

Ännu tjejens ansvar skydda sig vid sex

När ungdomar har tillfälliga sexuella kontakter är det fortfarande i praktiken oftast flickan som måste se till att det används preventivmedel. Det visar sjuksköterskan Maria Ekstrand i en doktorsavhandling från Uppsala universitet.

– Enligt ungdomarna är det i teorin bådas ansvar, men i praktiken är det flickans ansvar att skydda sig, säger sjuksköterskan Maria Ekstrand.

Hur blir det så?

– Det är starkt rotade könsmönster i samhället.

Maria Ekstrand har djupintervjuat 17-åringar, både i grupp och enskilt, om hur de ser på risker med sex.

Många underskattar möjligheten att drabbas av både sjukdomar och en oönskad graviditet, inte minst pojkarna.

– Killar ser inte risker vid tillfälliga sexuella kontakter, som särskilt allvarligt. Klamydia anses som en ganska lättsam sjukdom, som man botar lätt med antibiotika. Hiv och aids är man inte särskilt rädd för, i alla fall inte i Sverige, enligt Maria Ekstrand.

Det räknar pojkarna ofta med att tjejen ska göra om olyckan skulle vara framme.

Användningen av preventivmedel har sjunkit. Det ser överläkaren Lena Marions som orsaken till att aborterna ökar.

– Det är oroväckande och antyder ett ökat risktagande både vad gäller risken för graviditeter och risken för infektioner, säger hon.

En lösning skulle kunna vara att dela ut så kallade dagen-efter-piller i förebyggande syfte, menar Maria Ekstrand på Uppsala universitet.

Hennes forskning tyder på att ett piller hemma i byrålådan inte ökar risktagandet vid sex, men att man efter en oskyddad kontakt snabbare och därmed med säkrare effekt, kan få i sig ett akut-p-piller. Då kanske man också undviker en kommande abort.

– Det kan vara en poäng att dela ut dagen-efterpiller till vissa riskgrupper, som till exempel till tjejer som har ett riskbeteende. Samtidigt får man inte glömma att akutpiller ska ses som en nödlösning, säger Maria Ekstrand.

Förra året utfördes över 37 000 aborter i Sverige 2007, vilket är en ökning med två procent. Det visar Socialstyrelsens rapport för 2007.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".