Fördubblat antal ryska dollarmiljardärer

Ryssland har fördubblat antalet dollarmiljardärer på ett år. Det är den ryska versionen av affärstidskriften Forbes som listat landets rikaste.

Miljonärer platsar inte. Inte ens alla dollarmiljardärer får plats på listan över de 100 rikaste i Ryssland.

Oleg Deripaska är nu Rysslands rikaste man och precis som majoriteten av de andra 110 dollarmiljardärerna har han blivit rik på de ryska naturresurserna. Deripaska är kung i metallbranschen med sin förmögenhet i gruvor och aluminiumkombinat.

Hans förmögenhet värderas till motsvarande 172 miljarder kronor.

Stålkombinatetet Severstals ägare Alexej Mordasjov blev tvåa och fotbollslaget Chelseas ägare Roman Abramovitsj har petats från toppen till tredje plats.

Det är också tydligt att metall är hårdare än olja. Rikedomarna koncentreras numera i metallurgi, finanser och fastigheter mot tidigare års oljeförmögenheter. En stor del av olje- och gastillgångarna har tagits över av statsägda ryska bolag.

Men det finns undantag. En av de nya på listan är oljehandlaren Gennadij Timsjenko, som ligger bakom oljehandelsbolaget Gunvor. Det Schweiziskregistrerade bolaget har nämnts i spekulationerna kring den avgående presidenten Vladimir Putins påstådda förmögenhet. Den sägs hanteras av offshorebolag och Gunvor. Timsjenko är god vän till Putin.

Som vanligt syns inga miljardärskor till på den ryska listan.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".