Hyra efter läge föreslås.
Utredarförslag

Hyror i allmännyttan anpassas efter läget

I dag kom regeringens utredning om de allmännyttiga bostadsbolagen. Utredaren Michaël Koch har två huvudförslag; Antingen ska bolagen drivas affärsmässigt och gå med vinst, eller så kan de fortsätta att drivas som i dag. Men framför allt ska hyressättningen ändras och det kan leda till högre hyror.

Det är det här förslaget att marknadsanpassa dagens bruksvärdeshyror som skrämt slag på Hyresgästföreningen. Genomförs det här förslaget kommer det troligen att bli mycket höga hyreshöjningar i de centrala delarna av de större städerna.

Den här utredningens huvudsyfte har varit att ta fram en modell för den svenska allmännyttan som kan accepteras av EU-kommissionen. Ett förslag är att bostadsbolagen ska drivas affärsmässigt och det är okey i Bryssel. Det andra förslaget, att driva bolagen enligt självkostnadsprincipen som idag ungefär, kräver troligen godkännande av EU-kommissionen.

Men det finns också ett tredje förslag, som inte är utrett, från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, där bostadsbolagen av sociala skäl ska kunna frångå affärsmässigheten och det här tredje förslaget intresserar verkligen bostadsminister Mats Odell.

– Det som är bra med den är att det finns en politisk majoritet bakom den i SKL:s styrelse, och jag utgår ifrån att den också avspeglar majoriteten i Sveriges riksdag. Om den hade varit förenlig med EG-rätten, vilket ingen av oss vet, så hade den varit väldigt smaklig att kunna genomföra. Låt oss nu titta på om den är det, jag hoppas att den är det.

Din företrädare Mona Sahlin föreslog idag att den här utredningen skulle kastas i papperskorgen?

– Hon har själv tillsatt en utredning för att hon inte trodde att det här stod i överensstämmelse med EG-rätten då är det väldigt oansvarigt att kasta den i papperskorgen, säger Mats Odell.

Mona Sahlins förklaring till att hon vill kasta den här utredningen i papperskorgen är att den har förslag som är rena döden för allmännyttan.

– Dels om man ska anpassa hyrorna efter läget och efterfrågan, då blir det så att i attraktiva lägen i kommuner så kommer hyrorna att gå upp ordentligt och därmed ökar det segregationen. Det andra är att allmännyttan måste få drivas efter självkostnadsprincipen och inte efter vinst, och de två sakerna förändrar utredningen helt och hållet och därmed är det inte den allmännytta som vi socialdemokrater tycker ska vara en så viktigt del i välfärdspolitiken, säger Mona Sahlin. 

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista