Bild från en gata i Kabul. Foto: Musadeq Sadeq/Scanpix.

Utvisade afghaner: "Värre än helvetet"

Den 18 mars beslutade migrationsdomstolen att det inte är rimligt att avvisa en afghansk man till huvudstaden Kabul. Samma kväll avvisades sex afghanska män till just Kabul. Kriminalvårdens transporttjänst hade chartrat ett plan för resan från Göteborg via Baku i Azerbajdzjan.

En av dem som avvisades den dagen är artisten och sångaren Arife Arfan. Han lever gömd i en stad norr om Kabul, berättar han, och han vågar inte gå ut på dagarna.

Inför den här avvisningen hade FN:s flyktingorgan UNHCR:s representanter i Kabul vädjat till Sverige att inte avvisa någon till Kabul, på grund av att staden inte var säker. Och den afghanska regeringens utrikesdepartement skrev i ett brev att man förväntade sig att ”det vänliga landet Sverige skulle avstå från att avvisa afghaner från Sverige”.

Dessutom var den 19 mars, alltså den dagen planet landade i Kabul, profeten Mohammeds födelsedag, och det skulle inte finnas tillräckligt med personal på plats för att ta hand om de nyanlända.

Men avvisningen genomfördes alltså som planerat. Det kostade 794 000 kronor att chartra planet till Baku i Azerbajdzjan. Med på planet var också fyra personer som skulle avvisas till Azerbajdzjan. Enligt kriminalvårdens transporttjänst eskorterades de tio personerna av 18 poliser och fem personer från kriminalvården, alltså av 23 personer.

Flera av de afghanska männen hade handfängsel hela resan till Baku, alltså i åtta timmar. Fereidon Refiq bad att få ta av sig handfängslet när han skulle äta.

– När de hade hämtat mat och jag hade fängslade händer, så sa jag, snälla, öppna om jag ska kunna äta, för jag kan inte äta med fängslade händer. De sa nej, du måste vara fängslad, berättar Fereidon Refiq.

Både Fereidon Refiq, Aref Erfan och Rahim Jafari som avvisades till Kabul den 18 mars, lever idag gömda i eller i närheten av Kabul. Rahim Jafari har ingen släkt i Kabul.

Flera nätter har han tvingats sova utomhus, på gatan, berättar han. Och Aref Erfan, sångaren och artisten, beskriver livet i Kabul så här.

– Det är helvetet man känner och man tänker hur man kan föreställa sig ett helvete, men helvetet är vad jag upplever just nu. Det är värre än helvetet, berättar Aref Erfan i översättning av Shafiq Atai.

På söndag planeras ytterligare en avvisning till Kabul och på måndag ytterligare en.

Randi Mossige-Norheim
konflikt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".