Smältande isar ger nya rutter. Foto: Laura Rauch/Scanpix.

Smältande isar politisk fråga för Norge

Norge och de länder med kust mot Norra ishavet kommer snart att mötas för att diskutera de nya vägar som skapas för världens sjöfart när isarna smälter. Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe säger att det är viktigt att markera för världens länder att området inte kan användas som ett laglöst land.

– För det första så måste vi bekämpa idén om att de nordliga områdena inte har något rättstillstånd. Havsrätten gäller också i polarområdena och på nordpolen. Skulle det bli nya sjövägar så har världen ett internationellt regelverk vi kan använda.

Kanske kan världen se nya resvägar genom Norra ishavet om bara fem till tio år. En havets motorväg rakt över Nordpolen.

Klimatförändringarna har lett till en ny jakt på landområden och resurser. Det finns de som anser att när isen i Arktis smälter och havet träder fram blottas också ett lagarnas ingenmansland.

Aktiviteten blir alltmer intensiv i polarområdet. Ryssland placerade förra sommaren sin flagga på havsbottnen under Nordpolen och hävdar rätt till Arktis. FN ser nu över rättighetsfrågan.

– Det är ett krävande grannland, säger Jonas Gahr Störe men poängterar att bästa sättet att lösa frågor är att samarbeta med Ryssland.

Den 28 maj ska Störe träffa utrikesministrarna från de andra länderna med kust mot Norra ishavet. Många frågor måste lösas i framtiden. Som hur nya farleder ska se ut, regler för fartyg som ska gå i de känsliga områdena och miljöhänsyn, enligt utrikesministern.

– Det blir viktigt att få en dagordning om vilken standard ett skepp ska ha, vilka farleder de ska ha och vilken miljö och standard som ska användas för att vara säkra. Vi behöver få upp det på dagordningen. Utrikesministrarna från USA, Kanada, Norge, Danmark och Ryssland ska mötas på Grönland i maj, där vi ska föra de här frågorna vidare. Vi som är kuststater har ett primärt ansvar och det ansvaret ska vi ta.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".