Hans Alm

Överste förnekar mörkläggning av tortyr

I Ekots Lördagsintervju framträdde på lördagen den svenske översten Hans Alm. Han har anklagats för att ha blundat för och försökt mörklägga tortyr som utfördes av franska militär vid den fransk-svenska insatsen i Kongo 2003.

I intervjun berättade Alm för första gången bland annat varför han inte rapporterade hem till Sverige om den misstänkta tortyren.

– Jag tycker då att det var ett ganska känsligt ärende att anklaga en annan nations soldater för någon form av övergrepp utan att vi kunde leda det i bevis.

Den franska styrka som Alms soldater samarbetade med hade sommaren 2003 gripit en ung kongoles utanför militärbasen. Enligt vad flera av Alms officerskollegor uppgivit för både Försvarsmaktens egen utredning och tv-programmet Uppdrag granskning utsattes fången för tortyr

Försvarets chefsjurist, Stefan Ryding-Berg, har hört ett dussintal vittnen, som beskrivit ”alltifrån strypsnara, skenavrättning, man har bundit personen och satt på honom bindel eller påse för huvudet och så vidare.” Chefsjuristen konstaterar att förekommit tortyr under den aktuella kvällen i Kongo.

Överste Alms beskrivning är betydligt mildare.

– Visst förekom det att det skreks, både av fransmän och som vi uppfattade också av den här fången. Känslan var väl då att det här förhöret hade så att säga både tidsmässigt pågått för länge och att det var ett väl tufft förhör.

Att officerskollegor beskrev förhöret som tortyr och folkrättsbrott avfärdar Alm som ”rykten, hörsägen och spekulationer”.

– Då var det en massa rykten i svang runt det här, mycket spekulationer, hörsägen, jag tror nog att, och så vidare. Så att det var en väldigt splittrad och spekulerande bild runt det här.

Eftersom det skulle vara känsligt att anklaga de franska soldaterna valde han alltså att avstå från att föra uppgifterna vidare. Den franske chefen hade också sagt att svenskarna hade missuppfattat situationen, att fången inte som Alm uttrycker det ”fått stryk”.

Överste Alm har fått kritik från Överbefälhavaren för att han inte rapporterade om händelserna till sina svenska överordnade. Enligt Försvarets chefsjurist Stefan Ryding-Berg hade en stabsofficer till och med skrivit en rapport om saken som överste Alm stoppade.

– Han har gjort den här sammanställningen, överlämnat det till den svenske chefen och frågat om det här skulle vara en rapport som skulle gå till högkvarteret i Stockholm. Men den svenske chefen sa nej vi rapporterar i ordinarie befälskedja och vi skickar inte det här till Stockholm.

Vem är det som stoppar honom från att skicka den här rapporten?

– Ja, det är ju ett beslut av den svenske chefen. Att man ska inte skicka hem en rapport, sa Försvarsmaktens chefsjurist Stefan Ryding-Berg till SVT:s Fredrik Laurin.

Men överste Alm själv förnekar att han skulle ha stoppat rapporten. Han har överhuvudtaget inte sett någon rapport.

– Den rapporten har inte förelagts mig.

Du har inte sett den här rapporten?

– Nej.

Överste Hans Alm, som Ekot träffar på försvarsavdelningen på svenska ambassaden i Paris. Alm har kommit dit på blixtvisit för att intervjuas av fransk militär, som nu också utreder tortyranklagelserna från Kongo 2003.

Hans Alm ångrar idag att han inte rapporterade händelsen till sina överordnade i Sverige.

- Ja, jag har ju gjort ett fel. Och det är aldrig acceptabelt att vi, som då ska vara ute för att skapa säkerhet och skapa bra förhållanden för människor, inte agerar på ett sätt som är i enlighet med de regelverk som finns och den ”code of conduct” som finns.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se  

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se  

Anders Holmberg
anders.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".