All smärta kan inte förklaras. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Fler barn har smärtor utan klar orsak

Nya studier visar att många barn ofta har smärtor. Ett barn av fem har regelbundet ont i huvudet, magen eller lederna. Även barn med ständig smärta utan känd orsak ökar, säger barnläkaren Gösta Alfvén som ofta träffar små stressade patienter som har mycket ont.

– Det är ju ganska känt idag att negativ långvarig stress utlöser återkommande smärta. Sedan finns det många andra orsaker. Vi har en grupp av återkommande smärta som vi inte riktigt förstår vad den beror på, som kan hålla på länge, som kommer till den ena specialisten efter den andra och som behöver kvalificerad vård, säger Gösta Alfvén.

Gösta Alfvén menar att kunskapen finns om hur man ska ta hand om barn med smärta, men den har inte nått ut i vården. Han efterlyser en barnsmärtklinik i varje sjukvårdsområde. Det vinner man mycket på eftersom barns smärtor lätt utvecklas till kronisk värk även i vuxen ålder.

– Man vinner tre saker. Man skapar en kunskapsbank som kan sprida kunskap om smärtan, vad den beror på, vad vi kan göra för någonting åt den, hur vi kan förebygga den. Vi skapar en instans för att kunna ta hand om de här problemen konkret medicinskt och vi skapar en bank för utveckling, säger Gösta Alfvén.

Vid svenska barnsmärtföreningens vårmöte i veckan har nya studier presenterats, som bland annat visar att föräldrarnas roll kan betyda mycket för barnens smärta.

– Föräldrar som är kycklingmammor och tar hand om barn och tänker och försöker hjälpa dem och underlätta och tala om och fråga hur mycket ont de har, det vill säga ger uppmärksamhet, de har mycket sämre prognos än de som istället jobbar med distraktion, det vill säga som inte bryr sig om smärtan, inte tar upp den, inte pratar om den, säger Gunnar Olsson, docent och överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Gunnar Olsson och hans medarbetare har utvecklat nya metoder för att barn och unga med svår återkommande smärta ska få bättre livskvalitet, ett slags kognitiv beteendeterapi för barn. Här är inte det främsta målet att minska smärtorna, säger Gunnar Olsson.

– Ja, det kan låta lite konstigt att som smärtläkare inte vara intresserad av att behandla smärtan men just vid den här typen av smärtsyndrom så är det ingenting som svarar. Det finns inga vare sig läkemedel, akupunktur eller annat som visar effekt och då måste man göra ett perspektivskifte.

– Så vår målsättning är alltså då att istället för att reducera smärta, ställa en diagnos, få en förklaring, så är vår målsättning att förändra beteendet mot en bättre livskvalitet och bättre funktion med eller utan smärta, säger Gunnar Olsson.

Studier visar att omkring 400 000 barn mellan 0-17 år har återkommande smärta, vanligast är huvudvärk och magont. Men bara 10-20 procent kan förklaras av skador och liknande.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".