Påven Benedictus talar i FN.

Påvetal om mänskliga rättigheter i FN

Påven har nu kommit till New York under sitt USA-besök. Och på fredagen talade han inför FN:s generalförsamling och talet kom att handla mycket om mänskliga rättigheter och rätten för alla människor i världen att utöva sin religion fritt.

– Det är ofattbart att människor ska behöva undertrycka sin tro som är del av dem själva för att få rätten att vara aktiva medborgare. Så sa påven Benedictus när han talade inför FN:s generalförsamling här i New York.

De mänskliga rättigheternas absoluta status, att de inte får betyda olika saker i olika delar av världen var ett viktigt tema i talet, och just den delen av de mänskliga rättigheterna som handlar om religionsfrihet var det skarpaste avsnittet i talet.

– Ingen ska behöva förneka sin gud för att få sina rättigheter, sa påven vidare, i en tydlig adress till länder som bryter mot det här.

Påven såg också som ett problem att FN ibland körs över av enskilda medlemsstater. Han menade, här med tolkens simultanöversättning av den här delen av talet som hölls på franska, att FN:s idé om gemensamma lösning är i kris på grund av det.

– Världens problem kräver gemensamma lösningar, sa han och menade också att diplomatin måste få betydligt större utrymme i världens konflikter.

Vissa bedömare såg detta som en indirekt kritik av bland annat USA:s krig mot Irak, som ju president Bush beordrade utan att ha fått säkerhetsrådets godkännande.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".