Gahr Störe
Norges utrikesminister

Tragisk utveckling för folket i Sri Lanka

Striderna i Sri Lanka har blivit allt häftigare de senaste månaderna och fredsprocessen ligger död. Norska regeringen som sedan länge har en fredsmäklarroll för de stridande parterna är mycket bekymrad över krigstillståndet. Jonas Gahr Störe, Norges utrikesminister anser att utvecklingen är en tragedi.

– Den är väldigt deprimerande och bekymmersam, båda parter har ansvar för att det går galet. Från norsk sida så är vårt budskap att, skulle det finnas utrymme för politiska initiativ igen så är vi villiga att stödja detta, men detta är först och främst en stor tragedi för folket på Sri Lanka, säger Jonas Gahr Störe.

Det är de två stridande parterna, Sri Lankas regering och gerillarörelsen de tamilska tigrarna, som har ansvar för att det går galet, enligt Norges utrikesminister.

Den senaste tiden har präglats av självmordsbomber, ministermord, sammandrabbningar i djungeln och bomber som fallit från regeringens flyg mot gerillans baser och bunkrar i norr. Många människor, också civila, dödas i inbördeskriget.

Gerillan har sedan början av 1980-talet stridit för att tamilerna ska få egna områden. Mer än 70 000 människor har dött i konflikten. Norge var med och förhandlade fram en vapenvila 2002, men den bröt sedan samman och våldsspiralen bara fortsätter.

Jonas Gahr Störe säger att det krävs mod från de tamilska tigrarna och regeringen för att stoppa den onda cirkeln.

– Det krävs politiskt mod och realistisk analys och den realistiska analysen är att det inte finns någon militär taktik eller strategi som kan lösa de här frågorna. De kan bara lösas politiskt, det kan bara ske genom förhandlingar. Parterna har alltför mycket militär taktik och alltför lite politisk strategi, säger Jonas Gahr Störe.

Nu ligger fredsprocessen helt död. Sri Lankas regering har talat om att krossa de tamilska tigrarna helt men de möter ett starkt motstånd. Trots den dystra bilden står Norge fast vid att fortsätta att finnas till hands för att medla om parterna vill sätta sig vid förhandlingsbordet.

– Så vi har ambassaden på Sri Lanka, vi har ett bra team som kan Sri Lanka. Skulle det finnas utrymme för att gå vidare så kommer Norge att vara beredd att stötta det, men vi kan inte ta ansvar för att parterna själva inte tar ansvar, säger Jonas Gahr Störe.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".