Lennart Ljungqvist. Foto: Anna Eriksson/SR.
Färre elever

Kommuner slåss om gymnasieskolor

Antalet gymnasielever kommer att minska med en fjärdedel i hela landet inom de kommande åtta åren. Elevminskningen kommer att få stor betydelse för kommunernas planering och en del skolor kommer att få kämpa för sin överlevnad.

Lennart Ljungqvist är barn och utbildningschef i Sävsjö kommun i Småland och han förbereder sig nu inför en allt hårdare konkurrens om eleverna.

– Det kommer att vara en kamp. Det kommer att vara en utmaning. Här måste vi ha tankar och en strategi för framtiden, säger Lennart Ljungqvist.

På Sävsjö kommuns enda gymnasieskola Aleholm går idag totalt 360 elever, men om åtta år så kommer antalet elever vara betydligt färre, både här och i resten av landet. För de barn som då nått gymnasieålder är inte lika många som idag. Skolverket räknar med att var fjärde gymnasieelev kommer att försvinna.

Det här kommer att få konsekvenser som många av landets kommuner behöver planera inför, säger Louise Fernstedt som är biträdande chef för lärande på Sveriges kommuner och landsting.

– Ja, det kan ju innebära att det blir för få elever som söker olika program och att man får lägga ner vissa program, minska personalen. Det är inte heller lönsamt att ha kvar stora lokaler. Det är klart att man får fundera på olika sätt hur man ska kunna utnyttja resurserna på ett bra sätt, säger Louise Fernstedt.

Men elevminskningar blir inte den enda utmaningen för de kommunala gymnasieskolorna. Till det kommer fler friskolor och det kan innebära en dragkamp om de få elever som finns.

– Ja, lite så, va. På sina håll så diskuterar man med grannkommunerna hur man ska kunna samverka. Men på andra håll så funderar skolan själv på hur man ska kunna bli konkurrenskraftig, säger Louise Fernstedt.

För Sävsjös del så har grannkommunerna valt att dra sig ur ett samarbete som skulle kunna leda till gemensamma gymnasieutbildningar. Även om förhoppningar på grannarna finns kvar så funderar Sävsjös barn- och utbildningschef Lennart Ljungqvist på vilken strategi som kommunen ska ha för att rädda sin enda gymnasieskola.

– Det blir att varje kommun försöker nu slåss så mycket som möjligt för sina elever och någon förlorar ju naturligtvis i det här. Vi har inte så många elever och redan förs de diskussionerna om vad det är för utbildning som vi ska ha i Sävsjö.

– Finns det utbildningar som vi kan starta och inte minst måste vi diskutera med det närliggande samhället, alltså näringslivet, om vi kan samarbeta kring utbildningen, säger Lennart Ljungqvist.

Anna Eriksson, Jönköping
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista