Carters medlingsresa

Möten med Hamasledare upprör Israel

Uppdaterad 01:00
USA:s förre president Jimmy Carter har träffat Hamasledaren Khaled Al Mashaal i Damaskus. Det kontroversiella mötet väcker upprörda känslor i Israel där Carter också fick ett mycket svalt mottagande tidigare i veckan.

– Israel måste tala med alla och det kan inte bli fred utan Hamas, sa Jimmy Carter inför sitt kontroversiella möte med Hamasledaren Khaled al Mashaal.

Enligt de uppgifter som kommit ut från mötet föreslog Carter en vapenvila mellan Hamas och Israel och att Hamas upphör med raketattackerna mot Israel.

Såväl Israel som USA och EU bojkottar terrorstämplade Hamas även om det finns delade meningar kring det kloka i denna bojkott. Sveriges utrikesminister, Carl Bildt, var till exempel för samtal med Hamas innan han blev utrikesminister och därmed bunden av EU:s gemensamma politik.

Men 83-årige Jimmy Carter agerar på egen hand och förutom Khaled al Mashaal har han träffat flera andra Hamasledare under veckan i Kairo och Ramallah.

Trots att Jimmy Carter är mannen bakom Israels första fredsavtal någonsin med en arabstat, Camp David-avtalet med Egypten 1979, så är han idag impopulär i Israel. För två år sedan skrev han boken ”Palestina: Fred inte Apartheid”, där han jämför Israel med Sydafrika. Carter hävdar till exempel att vägnätet på den ockuperade Västbanken överträffar orättvisorna i Sydafrika, när judiska bosättningar är sammanlänkade med vägar som palestinier inte har rätt att använda.

Under sitt besök nu i veckan i Israel avspisades Carter. Han fick inte träffa premiärminister Ehud Olmert och fick heller ingen säkerhetshjälp av Israels Shin Bet, något som anses högst ovanligt när en före detta amerikansk president är på besök.

Endast ett fåtal röster i Israel höjdes till Carters försvar, bland dem Israels handelsminister som sa att han också vore beredd att träffa vem som helst inom Hamas för att vädja om den kidnappade soldaten Gilad Shalits frigivning. Även Gilad Shalits pappa uttryckte sitt stöd för Carters medlingsförsök.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".