Fotbolls-EM 2012 kan tvingas flytta

För precis ett år sedan avgjordes att Polen och Ukraina tillsammans ska arrangera 2012 års Europamästerskap i fotboll, Euro 2012. Nu ett år efter euforin och champagnen växer kritiken mot Polen och Ukraina för att förberedelserna går alltför långsamt, så långsamt att Polen och Ukraina kan tvingas överlämna tävlingarna till andra länder.

Mer är hälften av polackerna tror inte att Polen hinner klara av att bygga fotbollsarenor och motorvägar till Europamästerskapen i fotboll 2012 som arrangeras i Polen och Ukraina. Av de fyra polska städer där tävlingarna ska äga rum, Warszawa, Poznan, Gdansk och Wroclaw, har den polska huvudstaden hittills gjort minst, men pratat mest, säger kritikerna.

Inte bara den politiska oppositionen är kritisk mot regeringens sätt att sköta förberedelserna där bland annat hela 347 miljarder kronor ska satsas på vägbyggen. Nu talas om att hyra in kinesiska vägbyggare för att klara av situationen. Ett problem i de förhandlingarna lär vara att Polens premiärminister Donald Tusk var den förste regeringschefen som deklarerade att han inte tänker åka till invigningen av OS i Peking.

I Ukraina är problemet de alltför få hotellen. Vägarna har en hygglig standard men det behövs fler hotell. Frågan är bara hur många hotell som ska byggas för ett idrottsevenemang som är över på några veckor.

Uefa som har ständiga kontrollstationer hur förberedelserna fortgår har varnat både Polen och Ukraina och uppmanat dem att öka tempot annars kan tävlingarna arrangeras någon annanstans.

Stämningen i Polen blev inte bättre när det i söndags avslöjades att hela 29 av Polens 34 fotbollslag i första och andra divisionerna sysslar med uppgjorda matcher. Skandalen tvingade hela fotbollsförbundets ledning att avgå i förtid, 120 personer inklusive flera domare står åtalade och skammen och prestigeförlusten för Polen går knappast att mäta.

Kjell Albin Abrahamson
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista