Vecka med många ekonomiska besked

Den här veckan är viktig för den ekonomiska färdriktningen i Sverige. Flera tunga bolag lämnar sina kvartalsrapporter och Riksbanken ska besluta om räntan.

Utan tvekan handlar det om en riktig Supervecka och när den är slut kan man möjligen få en klarare bild av åt vilken håll konjunkturen är på väg.

Redan på måndagen kommer landets största bank med en konjunkturrapport och Nordeas ekonomer ska försöka ge svar på frågor som hur länge den finansiella oron kommer att bestå och om det är recession i USA eller inte. Och hur mycket håller den svenska ekonomin på att växla ner, från femman till fyran eller kanske rent av till treans växel?

På tisdag håller Riksbanken ett penningpolitiskt möte och resultatet av det mötet blir offentligt på onsdag när räntebeslutet publiceras.

Den svenska räntan ligger på 4,25 procent efter höjningen den 12 februari, en höjning som slog marknaden med häpnad och väckte stark kritik från inte minst bankernas konjunkturbedömare.

För ett par veckor sedan beslutade den Europeiska centralbanken att låta räntan vara oförändrad på 4 procent, medan den brittiska Bank of England sänkte med 0,25 procentenheter till 5 procent.

Alla tre valutaområdena, euron och pundet och kronan har samma svårigheter med att hålla inflationen i schack, och inflationen ligger nu på ungefär 3,5 procent i Europa.

Allt talar för ett fortsatt högt ränteläge vilket ger en starkare valuta inte minst mot den amerikanska dollarn men ger å andra sida mardrömmar för dollarberoende exportföretag.

Superveckan avslutas på toppvarv kan man väl säga. Från onsdag till fredag kommer flera av börsens tungviktare med sina kvartalsrapporter.

Två banker, Handelsbanken på tisdag med avhoppad styrelseordförande och Swedbank med stark exponering i Baltikum och risk för bakslag i finanskrisens spår.

Sony Ericsson på onsdag, med en färsk vinstvarning i bagaget och Nokias sämre resultat från i förra veckan svävande över alltihopa.

Helt hysterisk blir det på fredag när trean och fyran och femman på börslistans fem-i-topp samtidigt lämnar sina siffror. TeliaSonera och Volvo och Ericsson trängs vid halvåtta-snåret för att kommunicera sina siffror till medier och allmänhet.

TeliaSonera med ny vd och spekulationer om en förestående strukturaffär med France Telecom, Volvo med stark försäljning men också med starkt dollarberoende och Ericsson med en dyster aktiekurs och redan inställd på nolltillväxt och med rykten om halverad vinst för det första kvartalet.

Och som om det inte vore nog, och om luften inte har gått ur alla som ska försöka förstå vad som sker, så väntar den amerikanska centralbankens räntebeslut en vecka senare.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".