Ökat samarbete mellan USA och Sverige

Uppdaterad 10:20
Sverige och USA ska samarbeta när det gäller kustbevakning och utbyta information. Det beslutades vid ett möte i Washington mellan USA:s försvarsminister Robert Gates och hans svenska kollega Sten Tolgfors.

- Ja, konkret är det så att vi kommer se ett ökat utbyte mellan den svenska kustbevakningen och den amerikanska, utbyte vad gäller utbildning, träning. Det handlar också om diskussioner om plattformar och teknik för framtiden, säger Sten Tolgfors.

Kustbevakningen i Sverige och USA kommer att länkas samman genom det nya samarbetet. Det handlar bland annat om att utbyta information, att ha gemensamma utbildningar och genomföra träning tillsammans, säger Sten Tolgfors efter mötet med sin amerikanska kollega Robert Gates.

Syftet med samarbetet är enligt Tolgfors att förbättra säkerheten bland annat i Östersjön där den ökande trafiken med oljetransporter ställer allt högre krav på kustbevakningen. Och det handlar om civilt samarbete med Nato-landet USA, säger försvarsministern, inte militärt:

- Det handlar inte om svenskt medlemskap i Nato, utan det handlar just om innehåll i samarbetet, där vi fördjupar. Vi får del av mer kunskap och det är bra för oss.

När det gäller Östersjön, vad får USA ut av det?

- Det handlar väl om att de ser intressen av att få information från en svensk kustbevakning som är väl fungerande, svenska erfarenheter av hur vi följer till exempel miljöfrågorna i Östersjön, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Sverige och USA kommer också att samarbeta inom ett annat område, när det gäller att skydda sig mot minor och fjärrstyrda bomber. Den typen av sprängladdningar är vanliga inte minst i Irak och Afghanistan, vilket gör att amerikansk militär satsar stora resurser på att utveckla skydd och metoder att upptäcka riskerna.

Nu ska svensk och amerikansk militär satsa på gemensam forskning och utbildning, och Sten Tolgfors hoppas att det ska leda till ökad säkerhet för svenska soldater som tjänstgör bland annat i Afghanistan.

– Det handlar om hur man uppträder, vilken materiel man använder, det handlar om tillgång till forskning och kunskapsutveckling. Det här är ett av de områden där Amerika just nu satsar oerhört tungt för att öka kunskapen och beredskapen för att hantera den sortens hot och vi behöver den kunskapen, säger Sten Tolgfors.

Ginna Lindberg
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista