Fernando Lugo på presskonferens. Foto: Jorge Saenz/Scanpix.

Maktskifte möjligt i Paraguay efter 60 år

Presidentvalet i Paraguay imorgon kan bli historiskt. Om opinionsmätningarna slår in så kommer den tidigare biskopen Fernando Lugo att segra och därmed Coloradopartiets 60-åriga maktmonopol att brytas.

Fernando Lugo får något skarpt i blicken när han säger att Coloradopartiet kommer att göra allt för att inte lämna ifrån sig makten.

De senaste veckorna har det surrat av rykten i Asunción om att valfusket redan är i full gång.  Falska valsedlar, döda som skrivs in i vallängden och därtill, på senare tid; en misstänkt stor ökning av antalet nyanställda inom den offentliga förvaltningen.

Coloradopartiet har alltid utnyttjat sin kontroll över statsapparaten för att köpa politiskt stöd och en offentlig tjänst är en vanlig belöning till den som kan garantera några hundra röster eller så.

Klientelism kallas det i Latinamerika.

Men även om Fernando Lugo ser hotfulla tecken på många håll, så är han ändå försiktigt optimistisk.

– Det finns inga perfekta valsystem, konstaterar han och vi vet att det kommer att bli svårt.

– Men, säger han med ett leende som klyver hans grå skepparkrans, omöjligt är det inte.

Paraguay har förändrats, blivit mer demokratiskt, de senaste åren, Fernando Lugos kandidatur är en illustration av det, men Coloradopartiets maktmonopol har varit så långvarigt, så totalt och korruptionen sitter så djupt, att många nästan känner skräck inför möjligheten av förändringar.

Och det, det kommer att märkas även efter en eventuell seger för Fernando Lugo.

Oscar López, chef för ett politiskt institut i Asunción, säger att en regering under Fernando Lugo förmodligen kommer att bli betydligt mer instabil än om Coloradopartiet skulle fortsätta vid makten.

– Men, tillägger han, Lugo innebär också möjlighet till förändringar som är otänkbara under Coloradopartiet. 

Lars Palmgren, Asunción
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista