Maoisterna firar seger i valet i Nepal

I Nepals huvudstad Kathmandu höll maoiströrelsen en segerparad i dag. Detta sedan preliminära resultat efter valet för drygt en vecka sedan tyder på att maoisterna nu är landets största parti och kan bilda regering.

Rösträkningen är inte klar än, men allt tyder på att Nepals maoister blir största parti, och att de också kommer att kunna bilda regering med stöd av andra partier.

Maoistgerillans ledare Prachanda har därmed genomgått en dramatisk förvandling, från en av Interpol efterlyst terrorist till möjligen Nepals näste statschef. Runt 13 000 människor dog i ett tioårigt krig mellan maoistgerillan och regeringssidan, där båda sidor anklagades för grova övergrepp.

Ett fredsavtal 2006 har gjort att maoistgerillan kunnat omvandlas till politiskt parti, även om den del nepaleser fortfarande är skeptiska till om maoisterna verkligen förändrats i grunden. 

Valet för drygt en vecka sedan gällde till en församling som ska skriva en ny konstitution. Maoisterna verkar kompromisslösa i fråga om att införa republik, även om en del nepaleser vill ha kvar en symbolisk monarki. Det råder fortfarande oklarhet om exakt hur det ska gå till och vem som har befogenhet att avskaffa det 240 år gamla kungahuset i världens enda hinduiska monarki.

Nepals kung Gyanendra uppges nu ha fått fyra veckor på sig att flytta ut från det rosa kungliga palatset mitt i Kathmandu. Prachanda säger att kungen och hans familj kan bo kvar i Nepal som vanliga medborgare, även om det cirkulerar rykten om att den impopulära kungafamiljen planerar exil i grannlandet Indien.

Nils Horner, Mumbai
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".