Bengt Westerberg

Kritik mot skärpta regler för avvisning

Röda Korset kritiserar i en ny rapport Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen för en alltför snäv tolkning av det folkrättsliga begreppet ”intern väpnad konflikt”. Man har gått längre än vad lagstiftaren har avsett enligt Röda Korset.

– Migrationsöverdomstolen har gjort en tolkning av intern väpnad konflikt där man utgår ifrån vad man säger är ett strikt folkrättsligt perspektiv. Vår bedömning är att när man tittar på den internationella rätten så har man gjort en tolkning av den folkrättsliga ramen på ett sätt som är för snävt jämfört med vad den internationella rätten kräver, säger Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg.

– Dessutom har man gjort en snävare tolkning än vad regeringen gjorde på den tiden, 2004, när det var regeringen som skulle tolka lagen. Man har både skärpt tolkningen av den svenska lagen och man har, både 2004 och nu, gjort en snäv tolkning utav vad den internationella rätten säger.

I Röda Korsets granskning, som presenteras i sin helhet på tisdag i nästa vecka, kritiseras också Migrationsverket för att tolka lagreglerna alldeles för snävt när det gäller om en asylsökande är personligt hotad i till exempel Afghanistan eller Irak. 

Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson säger att han tycker det är bra att dom här frågorna diskuteras.

– Man fokuserar på ett antal frågeställningar som är kontroversiella i den svenska utlänningsrätten.  Den definition av inre väpnad konflikt som Migrationsöverdomstolen har slagit fast och som vi ska följa.

– Jag tror det är bra att det politiska systemet diskuterar den här frågan för att se om man vill göra ändringar eller om man är nöjd med den här lagstiftningen och den praxis som har utvecklats.

– Vårt uppdrag är naturligtvis att följa de anvisningar som lagstiftare och Migrationsöverdomstol har gett. Vi ska inte ägna kraft och tid till att driva opinion på det här området utan det ska andra göra, och det gör Röda Korset på ett förtjänstfullt sätt, säger Dan Eliasson.

Den två år gamla utlänningslagen och processordningen är redan under omprövning, och en rapport beställd av regeringen blir klar i början av nästa år. Bengt Westerberg hoppas att lagen kommer att ändras på vissa punkter.

– Jag utgår ifrån att den här rapporten kommer att vara en viktig del utav det som den statliga utredningen gör. Sedan tror jag att man kommer att upptäcka att på en del punkter finns det skäl till materiella förändringar i lagstiftningen. Jag hoppas att man ska dra den slutsatsen av den praxis som har utvecklats så här långt, säger Bengt Westerberg ordförande i Röda Korset.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista