Förslag om utökad avlyssning kritiseras

I Tyskland ska kriminalpolisen få nya befogenheter i jakten på terrorister, bland annat rätt att bryta sig in och montera dolda mikrofoner och videokameror hos misstänkta.

Men förslaget möter hård kritik. Det strider mot författningen, anser till exempel Wolfgang Wieland, parlamentsledamot för de Gröna. Staten tränger in för långt i människors privatliv, säger han.

– Det måste bli slut på det här statliga begäret efter människors privata angelägenheter. Lagförslaget får inte bli verklighet, säger Wolfgang Wieland i Deutschlandradio.

Den synen är han inte ensam om. Kritiken finns inte bara i oppositionen, utan också inom regeringspartiet socialdemokraterna, trots att den socialdemokratiska justitieministern står bakom förslaget.

Regeringen motiverar lagförslaget med att den federala polisen behöver kunna spana effektivare efter terrorister. 

Hittills har den tyska författningsdomstolen avvisat flera liknande lagförslag. Domstolen har inte velat inskränka medborgarnas rätt till skydd för privatlivet. Gränsen har i praktiken hittills gått vid de tyska ytterdörrarna. Den federala kriminalpolisen, som ansvarar för terrorjakt, har haft små möjligheter att spana på folk i deras bostäder.

Nu ska polisen kunna montera mikrofoner och videokameror hemma hos misstänkta, men också i andra lokaler misstänkta rör sig i. Det kan alltså vara grannen eller någon bekant som också får mikrofoner i väggarna.

Dessutom föreslås polisen få rätt att via internet placera spionprogram i misstänktas datorer. Alla de tyska delstaternas inrikesministrar har ställt sig bakom lagförslaget, som nu ska behandlas i parlamentet.

Sista ordet har ändå författningsdomstolen i Tyskland och hittills har domstolen satt medborgarnas fri- och rättigheter framför polisens behov av effektiva spaningsmetoder. 

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista