Demonstration vid ett franskt varuhus i Qingdao. Foto: Scanpix.

Frankrikes rykte i Kina har försämrats

I dag har det varit nya demonstrationer i flera kinesiska städer med krav på en bojkott av franska varor. Demonstranterna marscherade framför varuhuskedjan Carrefour. Det är fiaskot med den olympiska facklan i Paris som ligger bakom.

Franska medier följer noga reaktionerna från Kina efter fiaskot med OS-eldens färd genom Paris.

Fransk radio rapporterar att franska affärsmän verksamma i Hongkong nu har svårare att få visum för resor i Kina. De får inte längre multipla visum, giltiga för många resor under en viss tidsperiod, utan måste söka nya visum varje gång. Tidskrävande och opraktiskt är reaktionen.

Demonstrationsvågen i Kina och kraven på bojkott av franska varor, krav som också spridits via internet och sms, tas på stort allvar, säger i dag den franska varuhuskedjan Carrefours styrelseordförande, José Luis Duran, till tidningen Journal du Dimanche. Även om protesterna ännu inte märks i försäljningssiffrorna. Kineserna är kränkta, säger han i intervjun och nekar till att själv ha uttalat sig om Tibet.

Kinesiska myndigheter har manat demonstranterna till lugn och rationellt tänkande, uppger den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. Sannolikt oroar de sig för att gatuprotesterna kan ändra riktning och slå tillbaka mot Kinas ledning, säger Kina-kännaren Paul Harris vid ett universitet i Hongkong till AFP.

Men de kinesiska protesterna mot Frankrike kommer inte bara från gatan. Tidigare i veckan sa taleskvinnan för utrikesministeriet i Peking att ”Vänskap kräver ansträngningar från båda sidor”.  Att Frankrikes president Nicolas Sarkozy fortsätter att lämna frågan öppen om han tänker närvara vid öppningsceremonin av OS den 8 augusti upprör kineserna.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".