Olika kontokort.

Ungdomsrånare blir internetbedragare

Nästan hälften av alla landets bedrägerier med stulna kontokortsuppgifter anmäls i Malmö. Där märker polisen hur ungdomsrånen gått ner, och ersatts av den här nya typen av brottslighet, att handla kapitalvaror på internet med hjälp av stulna kontokortsuppgifter.

– Det är snabba pengar, det är lätt att göra det här och man får inget större straff för att göra ett bedrägeribrott, säger Harald Runge som är chef för Malmöpolisens bedrägerirotel.

Sedan första kvartalet förra året har personrånen gått ner med 15 procent i Malmö, enligt preliminära uppgifter från Brottsförebyggande rådet. Harald Runge på Malmöpolisen tycker sig se ett tydligt samband.

– Här pratar vi alltså om ungdomar, vi pratar om ungdomar som tidigare varit ungdomsrånare, som gått över till en ny typ av brottsverksamhet.

Varje månad kommer det in mer än 450 fall, där man med hjälp av stulna kontokortsuppgifter handlat på internet. Det är alltifrån mobiltelefoner och datorer till smycken och flygbiljetter.

Det är inte bara före detta rånare som kommit på att det bara krävs ett kontokorts synliga uppgifter för att handla på internet, Harald Runge tror att det även finns kopplingar till annan organiserad brottslighet eftersom målvakter blir allt mer förekommande.

– Det är som en stor maffiafamilj, i dag räknar vi med att vi har närmare 100 ungdomar som håller på med det här, och det är i någon form är organiserat, säger Harald Runge.

Görgen Bengtsson jobbar som utredare på bedrägeriroteln i Malmö.

– Det här är mycket större än vad vi tror, än vad vi vet.

Har ni kontroll?

– Nä, det tycker jag inte. Där ligger samhället duktigt back, och de är duktiga på att komma med motåtgärder när det behövs. Vi har ingen kontroll, för vem är det som är bakom, vem är det egentligen, även om vi har teorier så ska det bevisas, säger Görgen Bengtsson. 

Linda AP Larsson
kaliber@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".