Striderna i Basra har fått milisledaren al-Sadr att hota med öppet krig. Foto: Nabil al-Jurani/Scanpix.

Rice i Bagdad när milisledare krigshotar

Uppdaterad 22:17
Bara ett par timmar innan USA:s utrikesminister Condoleezza Rice anlände till Bagdad, utfärdade milisledaren Muqtada al-Sadr en varning om öppet krig om inte de irakiska regeringsstyrkorna avbryter sin offensiv mot Mahdimilisen.

Under natten till söndagen dödades 20 milismän i Sadr City och under söndagen rapporteras minst 40 shiitiska milismän ha dödats av irakiska regeringsstyrkor i södra Irak. Motsättningarna ser ut att skärpas.

Den eldige agitatorn Muqtada al-Sadr är en av Iraks mest oförutsägbara aktörer och när han i natt utfärdade vad han kallade sin sista varning till regeringen i Bagdad, las många analytikerpannor i djupa veck.

Det är svårt att förstå vilka hans motiv och intentioner är, sa Condoleezza Rice när hon landade i Bagdad idag samtidigt som en av USA:s generaler lovade att amerikanska styrkor skulle slå tillbaka om Mahdimilisen startar ett nytt uppror.

Ett öppet krig mellan Mahdimilisen och regeringsstyrkorna vore ett allvarligt bakslag efter de framgångar USA haft i Irak med till exempel de sunnimuslimska klanerna som tagit avstånd från al-Qaida.

Många bedömare menar att USA begått misstaget att likställa den shiamuslimska Mahdimilisen med sunnimuslimska al-Qaida. Medan al-Qaida är en utländsk terrorgrupp, utgör Mahdiarmén en gräsrotsrörelse av unga fattiga shiamuslimer som inte bara strider mot ockupationen, utan också för en intern irakisk klasskamp.

I Mahdimilisens högkvarter, den fattiga stadsdelen Sadr City, byggs nu en mur för att stoppa de raketer som avfyras mot den Gröna zonen. Muren, som liknar Israels mur mot palestinierna på Västbanken, begränsar rörelsefrihet, retar upp Sadr Citys två miljoner invånare och har ytterligare skärpt motsättningarna.

Det är oklart vad som ligger bakom Muqtada al-Sadrs bombastiska uttalande inatt, det finns bedömare som tolkar det som desperation. Nuri al-Malikis regeringsstyrkor tycks nu ha besegrat Mahdimilisen i Basra efter tre veckors strider och Muqtada al-Sadr kan ha isolerats ytterligare.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".