Finland sände hjälp till skadade i Spanien

Nio finländare har mist livet i en bussolycka i Spanien. Bussen krockade med en rattfyllerist när den i går kväll var på väg från Marbella på Solkusten till flygplatsen i Malaga där finländarna skulle ta flyget hem.

Redan i går kväll, bara några timmar efter olyckan, var den finländska krisorganisationen i full gång, säger utrikesminister Alexander Stubb.

– Det som vi gjort från finska myndigheters håll är att vi skickat fem krispsykologer, tre konsulatarbetare, en medicinsk specialist, två personer från polisen och så har vi vår konsul på plats. Så vi har gjort allt vi har kunnat. 

Efter all kritik som riktats mot olika länders krisberedskap efter tsunamikatastrofen kunde Alexander Stubb visa att nu var man snabb. Även om Finland inte alls var sämst under den förödande flodvågen så är man angelägen att visa att myndigheterna fungerar i besvärliga situationer och är beredda att hjälpa snabbt.

Redan i dag på förmiddagen höll statsminister Matti Vanhanen och utrikesminister Stubb en gemensam presskonferens om bussolyckan i Spanien och hur man nu är rustad för att bistå på olika sätt.

Olyckan inträffade strax före klockan nio i går kväll då bussen med 45 finländare ombord krockade med en rattfyllerist som försökte köra om.  Nio personer, av dem ett barn, dödades och 18 uppges vara skadade varav en är i mycket kritiskt tillstånd. Bland de skadade finns också bilföraren som orsakade olyckan. 

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista