Våldsamma strider i Mogadishu

Uppdaterad 21:27
I Somalias huvudstad Mogadishu har 81 människor dödats och ett hundratal skadats under de senaste två dagarna i strider mellan etiopiska trupper och islamister. Det uppger en människorättsorganisation för nyhetsbyråerna Reuters och AP.

Striderna i Mogadishu under de två senaste dagarna beskrivs som de värsta på flera månader.

Det är övergångsregeringens trupper, med stöd av etiopisk militär, som strider mot från de islamska domstolarnas förbund.

Det var med stöd av etiopisk militär som Somalias övergångsregering besegrade de islamska domstolarnas förbund år 2006. Men sen dess har islamisterna återvänt, och med stöd av Eritrea är nu deras främsta mål att tvinga den etiopiska militären att lämna Somalia.

De ständiga striderna har tvingat hundratusentals människor att fly från Mogadishu, och många människor lider svår nöd. Men den bristande säkerheten gör det också svårt för hjälporganisationer att verka i Somalia, flera av dem har lämnat landet.

Somalia har varit laglöst land sedan diktatorn Siad Barre störtades 1991. Övergångsregeringens premiärminister, Nur Hassan Husein, beklagar de döda, men säger att regeringen måste försvara sig när den attackeras.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".