Många får vänta med att gå ut i strejk

Långt ifrån alla sjuksköterskor, som strejkvarslet omfattar, kommer gå i strejk i dag. Flera av de berörda landstingen har gjort anmälningar om att strejken är samhällsfarlig och fram tills att en central nämnd tittat på ärendena måste sköterskorna jobba på som vanligt. Det kan vara ett medvetet drag från arbetsgivarna, säger Ingrid Frisk, vice ordförande för Vårdförbundet:

– Jag vet inte om det är en medveten strategi från arbetsgivarens sida, men vi kan ju undra varför det är så många som hamnar i nämnden på en gång, säger Ingrid Frisk.

Fem av nio berörda landsting har gjort anmälningar om att strejken kan vara samhällsfarlig och riskera patienters liv och hälsa. Det gäller landstingen i Halland, Stockholm, Värmland, Västmanland och Region Skåne.

Flest arbetsplatser som nu måste avvakta hittar vi i Skåne och i Stockholm, där hälften av arbetsplatserna anmälts. Enligt vårdförbundet är det så många som drygt 500 av 800 sjuksköterskor i huvudstaden som får vänta med att strejka.

Först i eftermiddag, klockan två, träffas nämnden första gången för att ta ställning till eventuella samhällsfaror. Den består av tre ledamöter var från fack och arbetsgivare, samt tre oberoende ledamöter som parterna utsett. Och två veckor får det ta innan det måste komma ett beslut.

Men att arbetsgivarna på det här sättet strategiskt skulle dra ut på en början till strejk håller Gösta Rehnstam, chefsförhandlare för arbetsgivarna Region Skåne, inte med om:

– Nej inte alls. Det är ju så att vi behöver ju göra en bedömning av verksamheten och vad som är samhällsfarligt och om det skulle vara såna delar, säger Gösta Rehnstam.

Utöver anmälningarna om samhällsfara har förbundet tagit emot runt 200 dispensansökningar från arbetsgivarna.

Så exakt hur många av de 3 500 sköterskor som varslats och som nu faktiskt går ut i strejk kan vårdförbundet i nuläget inte svara på. Det blev inte riktigt som det var tänkt från början, säger Margareta Öberg, vårdförbundets förhandlingschef, men hon tror att nämnden kommer ta snabba beslut:

– Vi har lagt ett konfliktvarsel som vi bedömer inte alls är i nivå för att vara risk för samhällsfarlighet. Och det innebär att under veckans gång så kommer allt fler att vara ute i konflikt, säger Margareta Öberg på Vårdförbundet.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista