Clinton och Obama skakar hand under en debatt inför primärvalet i Pennsylvania. Foto: Matt Rourke/Scanpix.

Slutspurt för Obama och Clinton

På tisdag är det dags för ny kamp mellan de två amerikanska demokratiska presidentaspiranterna Barack Obama och Hillary Clinton. Valet i Pennsylvania är det första primärvalet på sex veckor och innebär att slutspurten nu inleds i primärvalssäsongen.

Hillary Clinton håller valmöte i rostbältets Pennsylvania. Jobbpolitik och ekonomi står högst på agendan här i USA:s sjätte största delstat som drabbats hårt av arbetslöshet till följd av nedlagda gruvor och stålindustrier.

Opinionsmätningarna pekar på seger för Clinton i primärvalet under tisdagen, även om hennes försprång stadigt minskar. De senaste mätningarna ger Clinton 48 procents stöd mot 43 för Barack Obama.

Kampanjen inför primärvalet präglas av hårda angrepp mellan de båda demokratiska kandidaterna.

I Clintons tv-reklam framställs Obama som en elitpolitiker utan riktig förankring hos väljarna och Obamas kampanj svarar med att anklaga Clinton för att syssla med smutskastning istället för sakpolitik.

Det är nu tio delstatsval kvar för demokraterna och inför slutspurten är det Obama som har den totala ledningen, både när det gäller antal delstatssegrar och antal delegater till partikonventet.

Dessutom växer det ekonomiska gapet mellan kandidaterna. Att Obama har betydligt större kampanjkassa märks inte minst på tv-reklamen i Pennsylvania, där Obamas kampanj har kunnat köpa nästan tre gånger så mycket tv-tid som Clinton.

Under mars månad samlade Obamas kampanj in 40 miljoner dollar, enligt New York Times, det är precis dubbelt så mycket som Hillary Clinton fick in under samma period.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".