Höga oljepriser på börsen.

Högt oljepris kan fortsätta att stiga

Priset på råolja kan bli ännu högre, trots att det nyligen passerade 100 dollar per fat. I veckan som gick passerade priset 115 dollar. Ändå är det en bit kvar innan det handlar om ett prisrekord. Det är bara räknat i dollar som oljepriset är det högsta som hittills noterats. Den siffran är mindre intressant jämfört med hur priset slår i konsumenternas plånböcker. Då går det att räkna på flera olika sätt.

Ett sätt är att justera för inflationen räknat utifrån konsumentprisindex. Ett annat sätt är att räkna på inflationen utifrån producentpriserna. När ekonomer på Deutsche Bank räknar på konsumentpriserna måste priset upp till minst 118 dollar per fat innan det går att tala om rekorddyr olja.

Men att bara justera för inflationen räcker inte, tycker den tyska banken. Det gäller också att ta hänsyn till att konsumenternas reala inkomster har ökat sedan 1981, alltså då oljepriset senast slog rekord. Med en sådan justering måste priset upp till 134 dollar per fat innan det går att tala om ett nytt rekord.

Med ännu en justering, till exempel att räkna på hur mycket som amerikanska hushåll använder av sina disponibla inkomster för att köra bil och värma upp bostäder, måste oljepriset upp till 145 dollar per fat för att nå ett nytt rekord.

Det finns ytterligare ett sätt att räkna och då med utgångspunkt från vilken tyngd eller andel olja har i den globala bruttonationalprodukten. Då måste oljepriset upp till runt 150 dollar per fat och när priset når dit börjar det bli en broms på efterfrågan och också en broms på själva oljepriset, tror Deutsche Bank.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".