En del arbetar igen.

Danska sjuksköterskor på väg tillbaka

I Danmark är sjuksköterskornas strejk inne på sitt sjätte dygn. Den offentliga vården i hela landet berörs men på flera sjukhus har sköterskorna nu återgått till arbetet eftersom man inte har kunnat garantera patienternas säkerhet.

Både arbetsgivare och fack i Danmark är överens om att all livsuppehållande vård, det man kallar nödberedskap, skall fortsätta under strejken.

Det innebär att till exempel akutvård, behandling av cancer- och hjärtpatienter och vård av för tidigt födda barn fortsätter i stort sett som vanligt. Där arbetar alltså sjuksköterskorna trots strejken.

På flera sjukhusavdelningar har man nu insett att om beredskapen skall upprätthållas måste fler sköterskor som strejkar komma tillbaka.

Det innebär att strejken i praktiken har blåsts av på många håll för att garantera patienternas säkerhet.

Hittills har sköterskorna återvänt till ett tjugotal sjukhusavdelningar som från början drabbades av konflikten. Och det kan bli fler.

En av orsakerna är att många sjukhus från början är underbemannade på grund av brist på sköterskor, så skillnaden mellan den normala vardagen och en krissituation är mycket liten.

På andra sjukhus uppstår det problem eftersom äldre patienter inte kan sändas hem när de inte längre behöver vårdas på sjukhuset, eftersom personalen inom äldrevården också strejkar.

De gamla måste stanna kvar, vilket innebär att sjukhusen blir överbelagda och fler sköterskor behövs för att klara situationen.

En annan effekt av den danska sjuksköterskestrejken är att den vård som ges under den pågående nödberedskapen fungerar bättre än någonsin, åtminstone enligt sköterskorna själva.

Under konflikten tar man inte in vikarier och annan tillfällig hjälp. Det är alltså bara erfaren och kunnig personal som arbetar.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
 christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".