Jimmy Carter i Jerusalem.
Jimmy Carter:

Fredsavtal med Israel möjligt för Hamas

Uppdaterad 21:44
Islamiströrelsen Hamas är redo att acceptera ett fredsavtal med Israel om det palestinska folket godkänner avtalet i en folkomröstning. Det sa på måndagen USA:s förre president Jimmy Carter.

Jimmy Carter har under en kontroversiell rundresa i Mellanöstern bland andra träffat Hamasledaren Khaled Meshaal i Damaskus, något som retat upp Israel.

Hamas besked innebär att Hamas inte kommer att motarbeta ett eventuellt fredsavtal mellan Israel och den palestinske presidenten, säger Jimmy Carter.

På måndagskvällen kom ett uttalande från Hamas som sa att organisationen kommer att acceptera en palestinsk stat med 1967 års gränser och med Jerusalem som huvudstad, men att man inte kommer att erkänna Israel.

Carter kallar inte sina samtal med Hamas för något genombrott, men en viktig utveckling och han betonar nödvändigheten av att tala med Hamas. Något Israels regering inte håller med om, trots att opinionsmätningar visar att 64 procent av israelerna är för samtal med Hamas.

Såväl Israel som USA och EU bojkottar den terrorstämplade organisationen, även om det råder delade meningar om hur pass klok denna linje är, Sveriges utrikesminister, Carl Bildt, var till exempel för samtal med Hamas innan han blev utrikesminister.

Men 83-årige Jimmy Carter agerar på egen hand och skulle aldrig kunna bli medlare i konflikten eftersom han är impopulär i Israel. Trots att det var Jimmy Carter som förhandlade fram Israels första fredsavtal med en arabstat någonsin, Camp David-avtalet med Egypten 1979, bojkottas han idag av Israels ledare.

Under detta besök i Israel har han varken fått träffa premiärminister Ehud Olmert eller utrikesminister Tzipi Livni. Han fick heller inga israeliska säkerhetsvakter, något som anses mycket ovanligt när en före detta amerikansk president är på besök.

Men det är inte bara samtalen med Hamas som gjort Carter impopulär i Israel, utan kanske framförallt den bok han skrev för två år sedan: Palestina, fred inte apartheid. Där jämför han Israel med Sydafrika, Carter hävdar till exempel att vägnätet på den ockuperade Västbanken överträffar orättvisorna i Sydafrika, när judiska bosättningar är sammanlänkade med vägar som palestinier inte har rätt att använda. 

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".