Cancerfonden kritisk

Kunskap som finns når inte patienterna

Svensk cancerforskning får hård kritik i Cancerfondens årsrapport som presenterades på måndagen. För mycket pengar läggs på små studier som inte följs upp och den kunskap som finns når inte patienterna, anser bland andra Bengt Westermark från fonden.

– Ja, jag tycker det ligger en hel del i mycket av vad de säger. Till exempel tycker jag man utnyttjar möjligheter till större nationella studier lite för dåligt, säger Kerstin Wigzell, som på regeringens uppdrag utreder svensk cancervård.

I Cancerfondens årsrapport konstateras att trots att svensk cancerforskning står sig väl i internationell jämförelse så får man inte ut tillräckligt för pengarna. Det leder i förlängningen till att viktig kunskap inte kommer patienterna till del och att både behandling och överlevnad varierar över landet, vilket professor Bengt Westermark vid Cancerfonden är starkt kritisk mot.

– Ja alltså, det beror ju på att sjukvården bedrivs av de olika landstingen och landstingen har helt enkelt olika policy för hur man hanterar olika sjukdomar.

Är det alltså så att, om man överlever kan bero på vilket landsting man bor i?

- Så kan det vara, ja.

Vad tycker du om det?

- Nej, det är helt galet, alltså. Det är helt oacceptabelt, säger Bengt Westermark.

Utredningen om den nationella cancerstrategin ska ligga klar i början av nästa år och utredaren Kerstin Wigzell säger att på lång sikt måste man ändra inriktningen i cancervården.

– Det är väl två saker i så fall och det ena är preventionen där jag tycker framför allt när det gäller tobaksrökning att vi vet så mycket mer om hur man ska kunna minska tobaksrökningen och dess betydelse för lungcancer, där görs inte tillräckligt mycket tycker jag.

– Det andra är för patienterna att man har så svårt att hitta rätt i sjukvården, att man får gå mellan olika specialister, att man inte riktigt vet vad som händer, ibland kanske man inte ens riktigt vet vad det är för en diagnos eller hur ens närmaste halvår ska se ut. Det tycker jag är helt onödigt att det är på det viset och där kan och bör det förbättras, säger Kerstin Wigzell.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".