Anstalten i Österåker. Foto: Mikael Sjöberg/Scanpix.

Ännu ett självmord på häkte

I helgen dog en man i häktet på Österåker norr om Stockholm efter ett självmordsförsök i fredags.

– Ja, jag kan bekräfta att vi hade ett självmordsförsök på häktet under fredagseftermiddagen, där den häktade sedermera förklarades hjärndöd, säger Elisabeth Hållmark som är kriminalvårdschef på Österåker.

Så sent som i går, söndag, presenterade Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén de nya sjukvårdsrutiner som ska införas på häktena. De är ett direkt resultat av Sveriges Radios granskning av två fall där häktade dog av sjukdom och självmord.

Men nu visar det sig alltså att ytterligare en person tagit sitt liv i häkte. Mannen är den andre, enligt Kriminalvården, som begått självmord i häkte i år.

Efter flera självmordsfall i slutet på förra året införde kriminalvården ett så kallat screeningverktyg på häktena. Genom att ställa vissa frågor ska kriminalvårdarna kunna sålla ut vilka av de häktade som bedöms vara i riskzonen för självmord och de personerna ska då få träffa häktets sjukvårdspersonal för en ny bedömning.

Mannen som tog sitt liv på Österåker hade testats med de här screeningfrågorna, säger Elisabeth Hållmark.

– Så mycket kan jag säga att han hade genomgått det suicidscreeningsinstrument som vi har nu och använder oss av.

Och vad var resultatet av det?

– Ja, övriga detaljer vill jag inte gå in på eftersom det är en pågående utredning.

Så du vill inte säga nu om han var självmordsbenägen, om bedömningen kom fram till det?

– Inte i nuläget. Eftersom regionkontoret tillsammans med huvudkontoret kommer att göra en utredning och sammanställa alla fakta i det här så avvaktar vi tills den är genomförd.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".