Marita Tenggren och kollegor stänger akutmottagningen på Östra Sjukhuset i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Sjuksköterskestrejk igång med undantag

Uppdaterad 17:55
På måndagen inleddes den riksomfattande strejken bland sjuksköterskor och andra vårdanställda. Vårdförbundet hade varslat om strejk för 3 500 medlemmar men cirka 1 000 av dem måste avvakta ett beslut om strejken kan vara farlig för patienterna innan de kan lägga ner arbetet.

– Jag tycker att det är dåligt att arbetsgivaren inte har tagit sitt ansvar tidigare och erkänt vår vikt i lönekuverten, säger sjuksköterskan Maria Gugliel Meti.

Du sa förut att de haft några veckor på sig att fundera över samhällsfaran?

– De har haft två veckor på sig de behöver inte komma dagen innan att vi helst plötsligt är så viktiga. 

Maria Gugliel Meti är en av dem som varslats om strejk på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, söder om Stockholm.

Men en central nämnd med opartiska ledamöter och representanter för fack och arbetsgivare ska först bestämma om Marias och cirka 1 000 andra vårdanställdas planerade strejk är samhällsfarlig. 

Nämnden som leds av landshövding Mats Svegfors sammanträdde på måndagseftermiddagen. Mötet avslutades med att anmälningarna om samhällsfarliga strejkaktioner nu skickas tillbaka till de lokala parterna. De måste göra en ny bedömning av hur de varslade strejkerna skulle drabba tredje part innan nämnden fattar beslut.

Omkring 2 500 sjuksköterskor, röntgensköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker i nio landsting, ett antal kommuner och privata vårdföretag lämnade sina arbeten i dag klockan tolv.

– Nu får vi markera vad vi egentligen vill, att vi tycker att vi är underbetalda. Men det känns väldigt tråkigt att det ska behöva gå så här långt, säger sjuksköterskan Monika Stjärneblad i Hässleholm.

Konflikten gäller lönerna. Vårdförbundet kräver 1 700 kronor per år i två år, och en lägsta lön på 22 000 kronor. Alldeles för mycket säger arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting.

Strejkvakterna utanför lasarettet i Skellefteå fick inga sura miner från allmänheten idag. 

– Det var en farbror som tog fram börsen och frågade hur mycket vill ni ha. Han hade tänkt ta ur egen börs för att ge oss lite högre lön.

Hur många dagar tror du att du får stå här?

– Det kan bli många dagar, men vi ska hålla ut, säger strejkvakterna Inger Nordmark och Eva-Marie Forshell utanför Skellefteå lasarett. 

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se
Annika Digréus
annika.digreus@sr.se
Åza Meijer, SR Västerbotten
åza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".