Sänkta krav ska ge fler yrkeslärare

Det ska i framtiden räcka med praktiska yrkeskunskaper och ett års pedagogisk utbildning för att bli behörig yrkeslärare på gymnasiet. Utbildningsminister Jan Björklund vill slopa delar av de nuvarande reglerna.

– Vi måste uppvärdera yrkesskicklighet när vi anställer våra yrkeslärare. En 40-årig kock som har jobbat 20 år på restaurang och som behärskar sitt yrke till fulländning, det är nästan förnedrande att säga att han ska gå tre år på lärarhögskolan för att kunna undervisa i matlagning, säger Jan Björklund.

I dag måste yrkeslärare på gymnasiet gå tre år på högskolan för att bli behöriga. Det långa utbildningstiden är, enligt Björklund, förklaringen till att allt färre vill bli yrkeslärare. I början av 1990-talet då utbildningen var ett år utbildades 800 per år. Nu är det bara 300.

Om en bilmekaniker i framtiden vill bli yrkeslärare ska, enligt Björklund, en grupp från bland annat branschen se om han kan tillräckligt mycket om bilar innan han får börja den ettåriga, pedagogiska utbildningen.

Torvald Wictorsson som är utbildningsledare vid Umeå universitets lärarutbildning, tror att det kan fungera.

– Umeå universitet välkomnar den här utredningen och kan en ny utredning hjälpa oss att lösa rekryteringsproblem, att få fram fler behöriga yrkeslärare till gymnasieskolan, så är vi glada åt initiativet, säger Torvald Wictorsson.

Enligt Wictorsson kan den korta lärarutbildningen gälla enklare praktiska gymnasieutbildningar, som  exempelvis fordon och olika hantverk, medan lärare inom elektronik och vård måste ha akademiska utbildningar i grunden även i fortsättningen.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".