Stöd till USA ifrågasätts

Två viktiga socialdemokratiska organisationer ifrågasätter nu den svenska regeringens oreserverade stöd för USA:s bombningar i Afghanistan. Medan regeringen står bakom kriget vill både kvinnoförbundet och ungdomsförbundet att FN ska ompröva sitt beslut att tillåta militära medel i jakten på terrorister.
Senast häromdagen uttryckte utrikesminister Anna Lindh regeringens fortsatta ochg kraftfulla stöd för den militära aktionen mot Afghansitan. Men kvinnoförbundet håller inte med utan tycker att den humanitära situationen i Afghanistan kräver ett stopp av bombningarna. Eftersom regeringen stöder USA:s och Storbritanniens krigföring är det känsligt för socialdemokratiska organisationer att kritisera den svenska hållingen. Att vädja till FN är ett sätt att mildra kritiken genom att inte direkt rikta den mot regeringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista